För varenda unge

Tittar på Humorgalan - för varenda unge. Sedan jag fick Isak har allt sånt blivit jobbigare att titta på - alltså barn som har det illa. 

Ögonen tårar sig så fort jag ser de stackars undernärda barnen och hur kämpigt en del av dem har det. Mår genast illa över att jag idag köpt baddräkten och sarongen jag bloggat om tidigare. Det finns ju så många barn som behöver pengarna bättre än jag behöver fler badkläder. 

Kollar lite på Unicef's hemsida i gåvoshoppen, har ni sett så smart?
Ge ett bidrag om ni kan.





Dagens...

Idag är jag mer än trött... Varför förstår inte bebisar (läs: Isak) att det är skönt att sova på nätterna? 

Trött men glad ändå!


Perfekt dag

Isak Isak Isak... Jag vet att det blir myclet sånt i mina inlägg. Jag försöker variera lite men det är så svårt när han är fokuset i mitt liv. Hoppas ni står ut. 


I morse åkte jag iväg på Cellprovtagning och sambon var hemma med Isak. Därför kunde vi äta frukost tillsammans och ha en riktigt mysig morgon. 
Isak somnade när jag kom hem igen sen vid nio och sov, tro det eller ej, till ELVA. Två timmar alltså. När hände det senast?
Jag hann fixa lite här hemma sålänge vilket var mer än bra.

Sedan kom min mammavän hit och vi gav barnen och oss själva lunch innan vi tog en riktigt lång promenad ut på järvafältet, som lovat.
Båda barnen sov 1 1/2 h, nästan 2h, så det var riktigt bra. 

Hela dagen har faktiskt varit riktigt bra. Isak har varit på så bra humör och jag har kunnat greja massor hemma.
Isak är verkligen så söt när han är med mig när jag ex viker tvätt eller så. Han sitter så rakryggad och pillar med något samtidigt, eller tittar fascinerat på tvättmaskinen. Lilla pluttis... 



Bikini eller baddräkt?

Idag när jag var inne på kappahl såg jag att de fått in fina bikinisar och baddräkter. Spanade vidare på nätet och tror att jag måste åka tillbaka i morgon och prova. 
Hoppas hitta en fin baddräkt och några strandplagg så man kan leka med bebis bekvämt i sommar.

Allt från KappAhl förutom det vita strandplagget som är från Lindex.


 

Varm vårdag

Vilken varm och härlig vårdag det har varit. Isak har sovit gott ute under både förmiddagen och eftermiddagen. Kanske bäst på eftermiddagen då vi tog en promenad ut på Järvafältet. Idag fick han sova i bara body, byxor och strumpor - ingen tjocktröja eller mössa. Det blir verkligen varmt inne i vagnen, undrar hur jag ska få till det i sommar med temperaturen i vagnen? Oavsett om vi byter vagn så antar jag att det blir varmt under suffletten...

Det är så härligt att vi går mot sommaren och har "allt framför oss" som man brukar säga. Jag och min mammavän dagdrömde och längtade i vintras till fina vårdagar då man bara kunde ta en tunn jacka till promenaden och slippa klä på bebisarna massa kläder - och nu är vi där! Vi klarade vintern! Helt fantastiskt!

I morgon ska jag träffa min mammavän + dotter och förmodligen går vi en långpromenad. Jag skulle behöva trappa ner på go'sakerna och trappa upp träningen. Nu har jag stått stilla på 61,3 i kanske tre veckor, fast jag är glad att jag inte gått upp ändå så mycket strunt som jag stoppat i mig den senaste tiden.

I slutet av veckan blir det förmodligen en tripp till sommarstugan igen, ev med övernattning. Längtar redan. Det är ett av paradisen på jorden för mig. Tv och rinnande vatten existerar inte (fast idag kompenserar väl paddor/mobiler/datorer för tv rätt bra om man så önskar) och allt känns lugnt och stilla därute. Vädret blir liksom det centrala när man är där, det blir mer påtagligt eftersom husen inte är så stora. Är det sol så känner man verkligen att det är sol, för då är man ute och grejar, solar och leker - det finns obegränsat med yta. Men regnar det så samlas alla inomhus, det blir trångt (men oftast mysigt) och all rörelse sker på väldigt liten yta. Samspelet och tålamodet mellan alla prövas ordentligt. Men det är som det alltid varit, och som det förmodligen kommer fortsätta vara ett tag till framföver. ☺️

När vi var i sommarstugan igår, bad jag sambon fota mig när jag gungade. 
Såhär blev resultatet (plus en till bild). 😄 
Päronrumpa! 


Nytt till Isak


Solhatt, solkeps, kortärmade pyjamaser, vit långärmad body, blå-vitrandig kortärmad body och blå-vitrandiga tights från H&M.
Randig tjocktröja från Lindex.
Kortärmad pyjamas med luftballonger (Newbie) och strumpor med halkakydd från KappAhl.

Skärgården

Hej på er
Måndag igen... Idag är jag riktigt trött, Isak sov som en kratta inatt och jag var bra mosig igår efter skärgårdsbesöket - så nu ligger jag riktigt på minus. Sjön suger, som man brukar säga. 

Vi tog ju en trip till sommarstugan på lilla ön igår, när båten var sjösatt och allt. Det var en ganska skön båtresa på ca tio minuter, trots att det var tidigt på säsongen.
Isak somnade i båten direkt, trots att vi satt bara lite mer än en meter från motorn med 135 hästkrafter och i uppskattningsvis ca 16 knop. Ofta gör bebisarna som forslats till sommarstugan det, jag vet inte vad det beror på. Ljudet och vågorna måste uppenbarligen ha en sövande effekt.

Sambon och Isak innan båtfärd till ön.

På ön tog vi det lugnt och njöt av det härliga vädret. Det var riktigt soligt och varmt, jag är till och med lite bränd i ansiktet såhär efteråt. Så idag ska jag och Isak åka och köpa solhatt till honom så vi är redo för nästa dag ute i solen.

Ute i sommarstugan står min gamla emmaljunga, som jag låg i som liten. Nu använder Isak den. Visst är det lite häftigt? 
Isak sov som en stock vid vattnet...

Min lilla familj.... ❤️
Jag hoppas på många såna här dagar i sommar.




Roslagshelg

Helgen spenderas i norra Roslagen med stora familjen. Idag har vi bara umgåtts och grillat, det var flera veckor sedan vi sågs så det var skönt med lite familjeuppladdning. Vi är så tighta i min familj att vi flera dagar i veckan (ofta varje dag) pratar med varandra via telefon eller sms, så när vi inte setts på flera veckor börjar jag få abstinens.

Sambon och jag tog en promenad med Isak, min systerson (3 åring) och hunden Harry tidigare idag. Vi gick till min gamla skola och gungade och busade innan vi gick vidare till en anna lekpark med ett stort berg. Systersonen och sambon utforskade allt noga medan jag följde efter i den mån det gick med vagnen. Det var riktigt mysigt. 


Eftermiddagen blev också mysig och vi har ätit gott från grillen och busat på golvet, som vanligt. 
Isak somnade snabbt efter vällingen och har redan sovit en halvtimme. Vi får se hur resten av kvällen blir. 


Båten är förresten sjösatt idag, så i morgon blir det en sväng till sommarstugan för att se till om bryggorna ligger kvar efter vintern och isen. Det ska bli spännande! 
Det är dessutom ett säkert tecken på att det är vår och att sommaren ligger framför oss... 

Sommarfint från Newbie

Alltså jag är en sådan Newbie-lover. Kläderna är precis min smak, så himla fina allihop. Tycker utbudet för pojkar är aningen mindre än för flickor dock, vilket är lite synd. Men ändå... I princip varenda plagg (som jag inte redan har) står på min önskelista.
Flick-klänningarna skulle jag kunna köpa bara för att dom är så söta och spara i byrålådan, men så tokig får man väl inte bli. 

Här är i alla fall några fina pojkplagg som jag gärna skulle äga:

För lite större pojkar:


För lite mindre pojkar: 
Älskar sjömansdräkten, den var ju bara för söt! 




Första mötet med gräs




The chocolate tasting club

I ett reklamblad fick jag upp ögonen för något som heter The chocolate tasting club. Det är som ett abonnemang med choklad. Låter helt fantastiskt!

Varje månad får man hem nya smakkombinationer med ljus, mörk och vit choklad (om man väljer Classic Selection) och med olika fyllningar; så som ganacher, tryfflar, manoner, bär, frukter, likörer, vin, mm. 
Man får sedan sätta betyg på chokladen och resultatet sammanställs och skickas ut som nyhetsbrev. På så vis kan chokladmästarna göra chokladen ännu bättre. 

Man kan välja mellan Classic Selection, Dark Selection eller All Milk Selection.
För mig som älskar choklad låter detta som en dröm - att få hem nya chokladsorter i brevlådan varje månad. 😍






Splittrad

Dagen har varit toppen. Min mammavän och dotter har varit här nästan hela dagen och vi passade på att ta en långpromenad på järvafältet i sköna solen. Vi invigde sittdelen till vagnen och nu satt Isak mycket bättre, men jag är inte helt nöjd. Det är vissa funktionella saker jag känner saknas... Vi får se vart detta slutar (ny vagn eller ej).

Jag är så glad att jag har Isak, jag är beroende av honom. Just därför känns det så jobbigt att veta att jag kommer behöva lämna ifrån mig honom såsmåningom.
Jag fick ju ett jobberbjudande över sommaren, som jag nämnde förut, och har bestämt mig för att tacka ja. Jag ville inte jobba så mycket eller så sena tider men nu är det bestämt att jag ska jobba två till tre dagar i veckan under ca 5-6 veckors tid, 8-17 för det mesta. Isak kommer ju blivit ca nio månader då så han klarar sig ju utan mig ett par timmar. Men jag får ändå panik. Jag vill ju vara med och se hans påhitt varenda minut, se honom skratta och trösta när han är ledsen. JAG vill göra allt det.
Jag trodde inte att man kunde känna så här men separationsångesten håller på att slita mig sönder och samman - redan nu. Hur bär man sig åt? 
För att inte tala om i höst när skolan börjar och vi ska vara ifrån varandra ett par timmar om dagen nästan varje dag... Hur ska det gå? Jag blir tokig...

Om jag inte visste bättre hade jag börjat producera fler barn på löpande band nu så att jag alltid får vara hemma (men det måste dröja lite till nr2).
Visserligen vill jag ju komma tillbaka till mitt "vanliga" liv litegrann också, men det känns omöjligt. 

Ni mammisar som läser detta, hur gör man? Hur ska man tänka för att separationsångesten inte ska få mig att bryta ihop?

Ja, så är det bara. 


Håravfall

Jag har alltid haft lite fjun på sidorna, vid öronen, som alltid envisats om att sticka ut. Men nu är det hemskt! Vill knappt ha uppsatt längre...
Dessutom är det massa nytt hår som börjat växa ut runt huvudet som en krans, det ser heltokigt ut. 
Vad ska man göra? Eller vad kan man göra?

Bilden till vänster är tagen efter ca 2-3 månaders amning.
Bilden till höger är tagen idag. Ser ni hur vikarna "krupit" upp?
Ser ju jätteknäppt ut. 😂


Buffé

Åh vad jag älskar dessa soliga dagar... Humöret blir ju på topp automatiskt!

Igår var vi på BVC en sväng för att väga Isak. Vi har inte tid förrens om en månad egentligen men jag ville åka dit nu när han blir sju månader också, bara för att det kan vara kul att ha vikten på honom varje månad.

Vid 6 mån vägde han 7915g, nu väger han 8515g. För en månad sedan såg han faktiskt lite knubbig ut men nu känns det som om han "slätat ut sig" lite. Måste vara för att han rör på sig så mycket nu. 

Vid ett ska vi till öppna förskolan för att gå på näst sista föräldrarräffen. Idag ska det handla om 'Säkerhet i hemmet'. Vi har ju redan börjat barnsäkra med grind och kontaktskydd, men snart ska vi nog köpa spärrar till kökslådorna också. 

Isak har precis "läst" Buffé
Hehe


Snart 7 månader

Isak blir sju månader på torsdag. Jag har sagt det förut men herregud vad tiden går fort! Han börjar bli en sådan liten bestämd, egen, individ. Han babblar och prövar nya ljud, busar medvetet och leker. Han är så söt när han kryper runt, sätter sig upp och pillar med någon leksak, kryper vidare och ställer sig upp mot något, står och babblar ännu mer och prövar och utmanar sin balans. I helgen tog vi fram gåvagnen och efter en dags testande kunde han ta några steg själv med den. Att gå om han håller i någons händer gör han plättlätt, men att han nu kommer på att han kan rulla fram själv är ett framsteg. Stora stora killen, han är så duktig.

Förresten, kanske har ni noterat att vi fortfarande har liggdelen kvar till vår "stora" kille. Jag älskar liggdelen till vagnen och Isak sover så himla bra i den, dessutom finns det ju en ryggplatta att fälla upp så han kan sitta upp i den. Men, det är förstås mer än dags att byta till sittdel men han sitter så illa i den sittdel som hör till vagnen. Den känns stor och han känns plötsligt ostadig i den. Det var nog två veckor sedan jag provade den sist, så jag tänkte ta fram den i veckan och prova igen. Men annars blir det ett vagnbyte inom kort. Han sitter bra i bugaboo's sittdel och jag gillar designen (framhjulen) på modellen buffalo, men ärligt talat känns vår emmaljunga mer stabil och påkostad. Den är riktigt stabil och Buffalon känns lite... ja, inte plastig men tunnt byggd. Nja, jag kan inte sätta fingret på vad det är men något gör att jag inte är helt säker på att jag vill lämna emmaljunga. Vi får se.

Hur som helst, liggdelen till vagnen vi har just nu är otroligt rymlig och Isak kan fortfarande ligga raklång i den. Så det är ingen stress att byta egentligen, men det börjar ändå kännas som att det är (mer än) dags. 

Rymliga liggdelen som funkat och funkar sååå bra.


Isak imorse. Han har kommit på att han kan böja sig fram och bita på vita kanten på handtaget. Busigt!




Ubåtsunge

Vilken härlig dag vi haft. Riktigt lyckad!
Den började med att jag tog en långpromenad vid nio, Isak sov länge och när vi kom tillbaka hade föreningen dragit igång med dagens vårstädning. Det ska bli ordning på lekplatserna i området och vägguppen mellan husen placerades ut. Brandkåren kom också och informerade hur man kan säkra hemmet så gott det går från brand eftersom vi haft brand i ett av radhusen i området. Vi har sedan länge säkrat upp med flera brandvarnare, brandfilt och brandsläckare hemma. Det känns viktigt tycker jag.

Senare åkte vi in till stan där vi träffade min mammavän och hennes lilla familj. Vi åt, fikade och promenerade runt lite. Jag, sambon och Isak besökte sedan Skeppsbrokajen och kollade på Belos och ubåten som låg där. Vi fick även gå ombord på ubåten för en privat visning (det var öppet för allmänheten till 16 och är även det i morgon om ni är sugna). Isak fick förstås också följa med, jag satte honom i bärselet och sedan var det bara att klättra ner.

Miljön ombord är verkligen speciell, det är tillräckligt med plats för allt som behövs såklart men jag skulle nog inte påstå att det överdrivet gott om plats.

Tänk om Isak blir ubåtsofficer senare i livet? Det är inte ett helt lätt yrke eftersom arbetsmiljön är så speciell. Men det är säkert ett riktigt spännande yrke. 
Vi får väl se vad han väljer i framtiden. 



Sommarsött till Isak

Från H&M och LINDEX. 




Playdate

Vilken dag vi haft!
Vid tio kom min mammavän (vi träffades via Facebook när vi var gravida) med sin dotter och de stannade till fyratiden någonting. Vi har haft så himla roligt och barnen också, Isak har nog aldrig kvittrat så mycket som ha gjorde idag. Han babblade konstant hela dagen, kröp runt i en himla fart, ställde sig upp, satte sig ner och babblade babblade babblade. Hans bebiskompis heter Ellinor och de är emellanåt väldigt förtjusta i varandra. Isak är många gånger mer på och vill känna på Ellinors ansikte och stödja sig mot henne så att han kan ställa sig upp. Ellinor var lite mer avvaktande vad det gällde närkontakten men rätt var det var hade hon fått tag om Isak på ett eller annat vis. Söta ungar. 

Min mammavän och jag passade på att prata av oss ordentligt om allt mellan himmel och jord men kanske framförallt om livet som föräldraledig. Det behövs ibland. 

Dagen har i alla fall varit toppen, vi har lekt och busat, ätit och fikat, sövt barn, pratat och skrattat massor. En toppenstart på helgen.
I morgon ska vi nog ta en sväng förbi Skeppsbrokajen och kolla på ubåtarna (tror det är fler en 1) som ligger förtöjda där över helgen. Isak vill alldeles säkert gå ombord på en sådan, eller hans mamma.

För några år sedan gjorde jag faktiskt mitt första besök ombord på en ubåt. Det var lite läskigt eftersom man var delvis under vattnet och utan fönster, väldigt ovan tanke och känsla. Men hur som helst väldigt spännande.

Kaffe, té och kakor till välförtjänta mammor. Kakorna bakade jag sats nummer två av igår. Första satsen åkte med sambon till jobbet och andra satsen sparade vi knappt hälften av, resten åkte också med sambon till jobbet.
Då blev dom glada. 


Multitasking

Frukost en vardag innebär att göra flera saker samtidigt. Nu har jag visserligen "bara" ett barn så det är väl inte hälften så mycket fixande som med flera. Men från noll till ett (barn) så blir det ju en himla skillnad på alla aktiviteter.

Jag är en rutinmänniska, en riktig fyrkantig sådan (ska berätta mer i ett annat inlägg), så frukosten ser likadan ut varje vardag. Och de flesta helgdagar också för den delen.
Isak sitter i sin stol och jag gör iordning frukost till honom och mig. Jag äter fil med pauluns granola och dricker juice, ibland tar jag en kaffe också, Isak får gröt med lite päronpuré och vatten.
Just nu får vi hem DN i brevlådan på morgonen så då läser jag den (annars nyheter på telefonen) och Isak kollar i en bok. 

Så medan Isak spelar apa försöker jag läsa tidning, mata, bläddra i bok med inlevelse och samtidigt äta själv. Det är en kul utmaning. 
Varje morgon blir en mysmorgon, vi har sällan något inplanerat riktigt tidigt på dagen så vi behöver ju inte stressa iväg. Det är skönt. 





Upp upp

Här hemma har lillkillen skaffat sig en ny hobby, nämligen trappklättring. 
Kan inte förstå hur en så liten människa kan hitta på så mycket, och att han faktist kommer upp (!) - det är ju galet.

Måste börja titta på en till grind nu. Uppe ville vi ha en på en gång eftersom Isak lättare ramlar ner än klättrar upp. Men nu när han faktiskt klättrar mer och mer vore det kanske bra med en grind nere också rätt snart. Måste bara hitta en smidig som man inte springer in i hela tiden.

Blicken är fäst uppåt. Tänk att han bara är 6 mån och 24 dagar. Så liten men ändå så stor. 💙


Bröst- och matsnack

Amning är ju något fantastiskt mysigt om ni frågar mig. Det var inte plättlätt på en gång och Isak hade svårt att få tag i början så vi använde oss ju av amningsnapp de första tre månaderna. Men vips så gick det bra utan och sedan dess har vi inte behövt amningsnappen - skönt! Hur bra den än var i början så ledsnade jag snabbt på att den ständigt skulle vara med och emellan mig och min son. För att inte tala om att den ofta skulle steriliseras och bytas ut.

Men som sagt, sedan gick det toppen utan den. Isak helammades tills han var fyra månader, sedan började vi smått med fruktpureer eftersom han visade så stort intresse för mat. Successivt har det blivit mer mat och mindre amning. Jag ammade länge "bara-för-att" och på gammal vana, ibland var Isak inte ens hungrig men det var svårare för mig att bryta ett gammalt mönster än för Isak. Men hur konstigt är det då? Han åt ju en gång i timmen från födsel tills han var typ tre, knappt fyra, månader kanske. 

Jag har storlek 75D i bh-storlek i vanliga fall (stor bröstkorg, därav 75!) men fick köpa DD och F, om jag minns rätt, i amningsBHar. Har brösten förändrats något sedan innan graviditet och amning då? Jo, jag fick jättemycket bristningar på brösten men de har bleknat varteftersom och nu syns de knappt alls. Ska väl vara glad eftersom jag inte fick bristningar någon annanstans. 
Hur som helst.... Jag hade inga hängiga bröst innan och det skulle jag inte påstå att jag har nu heller, men lite har dom sjunkit och är det riktigt mycket mjölk i dem blir det ett litet veck under varje. Men dom är fortfarande fina tycker jag. 

I och med att Isak numer äter mer mat på dagarna så behöver han inte ammas lika ofta. Målen ser ju ut såhär nu:
Frukost: Gröt
Mellanmål: Amning
Lunch: Burkmat (ca 1/2) + fruktpuré
Mellanmål: Yoghurt 
Middag: Burkmat (ca 1/2) + fruktpuré
Kvällsmat: Välling och till nattningen ammar han. 
Innan Isak ska sova vid ca 09.00-09.30 och 13.00-13.30 ammars han oftast eftersom han kommer ner i varv så bra då och eftersom jag tycker det är mysigt, men för näringens skull så behöver han nog inte dom målen.
Han ammar ju en hel del nattetid också, förmodligen mer än dagtid men det har blivit lite mindre sedan vi började med välling. 

När amningstillfällena blir glesare och glesare kan man tycka att brösten ska producera lite mindre mjölk - efterfrågan styr tillgången liksom. Men mina bröst verkar inte ha dragit ner på produktionen särskilt mycket. Istället blir dom som två stora, hårda, putande bollar dagtid. Det är inte alls skönt och jag bara längtar tills Isak ska suga ur dom nästa gång, visst låter det knäppt? Men så är det.
Jag hoppas produktionen går ner lite, utan att avstanna helt. Det vore skönt, men jag klagar inte. Det finns ju dom som har jättesvårt att öka produktionen och jag har turen att ha mycket ändå. 

Ska bli spännande att se hur brösten och resten av kroppen ser ut i sommar. Jag vet ju inte om jag ammar lika mycket då som nu, eller om det blir mindre. Det får vi se. Isaks intresse får styra det, tillsammans med mitt gos-behov. Hehe

Såhär känner jag mig dagtid! 😄


Solig morgon

I helgen blev det rätt mycket gjort här hemma. Inga vårskor köptes dock för min storlek var slut i alla modeller jag gillade.
Men vi passade på att köpa en förvaringsbänk till baksidan där jag kan ha alla krukor, och sen stökade vi om lite i förrådet. Det är en hel del kartonger med bebissaker som numera ska få plats därute, som urvuxna kläder, insatskudde till babyskyddet, bumbostol (oanvänd) och massa andra saker. Mina krukor med tillbehör fick offras och står därför numera staplade i förvaringsbänken ute. Och det går ju också bra. 
Vi åker ju oftast iväg på helgerna så därför var det extra skönt att ha en helg hemma att fixa. 

Igår fick jag hem lite amningskläder som jag beställt från Mamalicious. Måste tyvärr skicka tillbaka en klänning som var alldeles för stor. Jag har storlek small i det mesta från det märket men ändå sitter inte alla plagg lika. Ena klänningen jag beställde satt tight och snyggt, den andra hängde alldeles löst och fult. En amningströja jag beställde därifrån tidigare har jag i medium för att brösten ska få plats, men den är ändå på gränsen till för tight. Detsamma med en gravidklänning. Så plaggen är minst sagt varierande i storlek, oavsett om de är uppmärkta med small allihopa. 

Men det är ju inte hela världen. Ska nog beställa något annat och se om det blir bättre. 

Annars då... 
Jo, funderar på att beställa ett lektält till Isak och ta bort babygymmet. Han är ändå inte i det speciellt mycket men de gånger vi lagt en filt över det som en koja har han tyckt att det är jättemysigt. 
Så vi får se... 

Tänkte nog baka lite idag, annars blir det lugt. Eller så lugnt det kan bli med en unge som kryper fram och tillbaka och ställer sig upp mot allt. Hehe
Förvaringsbänken vi köpte (IKEA)


Lektälltet jag funderar på att beställa
(Kids Concept)


Såhär ser det ut hos oss nu på morgonen.
Härlig sol ☀️😍




Lördag

Bebis sover, sambon skruvar upp trappgrind på övervåningen och jag har precis bytt lakan. Snart ska vi åka och köpa nya vårskor, wohoo. 

Isak sov i sin säng till halv ett och sen inne hos oss. Han stökade runt lite men sov mycket bättre än förra natten och vaknade inte för dagen förrän vid sex. Sköönt!
Sambon tog honom så jag fick morna mig lite, som ni vet så somnar jag sällan om efter att jag vaknat på morgonen. Det går bara inte. Men hur som helst, idag känner jag mig mycket mer utvilad. Härligt!

Dagens look.
Jag börjar faktiskt känna mig helt ok smal nu (2kg kvar till målvikten) men behöver bygga muskler. Om inte för formens skull så för att orka bära bebis utan att gå sönder. 


Hårtjat

Nu är det långt alltså..... Herregud, jag har aldrig haft så långt hår som jag har nu. Det hade kunnat vara så fint om jag haft ork och tid att fixa det OCH om jag inte haft en bebis som använder det som lian.
Har hittills tappat väldigt mycket pga amningen, tycker till och med se att det ser lite glest ut över tinningarna. Det är inte alla kul.
Måste ju ha uppsatt hela tiden så att inte Isak får tag i det men då syns det glesa mer. 

Vid tillfälle ska jag klippa mig (vet att jag tjatat om det förut). Snyggare med kortare hår som är lite stylat (av sig självt) än långt som bara hänger. 


Här är lite inspo. 


Såhär ser det ut nu:




Sömnpiller och koppel

I morse ville jag bara ge Isak ett sömnpiller och sätta på ett koppel. Han vaknade sjuhundra gånger efter kl ett och gnällde. Jag förstod inte vad han ville men jag prövade allt - förgäves. Han somnade om 30-45 min innan sambons klocka ringde vid fem, sen var vi vakna allihop igen. Min syster sa en gång när hennes förstfödde var liten att det hade varit bra med en spjälsäng för vuxna, då hade barnet kunnat härja runt och föräldrarna kunde åtminstonde få morna sig utan att vara rädd att barnet ramlar ur sängen. Jag hade gärna haft en sådan säng men snart nöjer jag mig med ett koppel bara. Hehe

Som ni kanske förstår var jag trött i morse, men när solen tittade fram blev det bättre. Det är verkligen fantastiskt hur kroppen och knoppen (någolunda) fungerar ändå, trots alldeles förlite sömn. 

Nu är vi på en promenad jag och Isak, som sover. Sol och friskt väder gör verkligen susen för oss båda. Jag passade på att ta med mig lite kaffe ut, känns nästan lyxigt.

I helgen ska vi till XXL och köpa lite vårskor bla. Ska titta om dom har någon tunn jacka eller fleecetröja till Isak också men tror inte dom har så små storlekar. Kanske ska vi också hälsa på några vänner som köpt hus i bromma. Spännande! 



Mina favoriter från KappAhls nya kollektion

 
 

Ingen rast och ingen ro...

Isak sov inte lika bra som vanligt inatt, så känner mig lite mör idag. Tror långpromenaden från igår spelar in också, det blev ju rätt stillsamt under påsken.

Förutom att tvätta och städa idag har jag jagat Isak. Han kryper snabbt nu och ställer sig upp mot allt! Livsfarligt eftersom han ibland ramlar. Vet inte hur många gånger han slagit i huvudet, för att inte tala om hur många gånger jag räddat honom från att falla. Balansen är ju inte hundra än, men den blir bättre och bättre. Däremot kan han ju få för sig att släppa båda händerna när han står och då gäller det att vara snabb att fånga. Ibland sätter han sig faktiskt ner igen, men det kan man verkligen inte lita på att han gör jämt. Tror jag ska köpa en sån där mjuk hjälm. Det ser ju lite tokigt ut men kan kanske vara värd det. 

Det är så himla kul att se honom forsa runt och upptäcka nya saker. Både jag och sambon tog våra första steg när vi var 8 mån. Isak är ju ca 6 1/2 mån nu, så visst är det möjligt att han gör detsamma. Vi får se, det är ju ingen stress. Bara han ligger ett steg före sin utvecklingskurva är det lugnt, som sambon brukar säga. Hehe, nä men skämt å sido. 
Det lär ju bli ännu mer farligt den dagen han faktiskt stapplar fram, utan att hålla i sig. 

En hand som säkerhetslina...





Barbie och smalhets?

I helgen rotade jag runt i min gamla barbiekista (ja, en hel kista full) hos mamma och pappa när syskonbarnen var i farten och lekte. Hittade då några favoriter och var tvungen att gå igenom allt, vilka minnen man får tillbaka. 
Jag lekte med Barbie länge, men i smyg på vinden, fast på slutet var det mest kul att klä på och frisera. 

Jag, syrran och svägerskan började prata om vi påverkats av "barbieidealen", för min del har det inte betytt någonting alls i alla fall.
Att Barbie var (är) smal, med stora bröst och perfekt sminkning har aldrig varit något jag tänkt att jag borde leva upp till, smalhetsen kom däremot ändå men på gymnasiet. Jag har ju alltid varit rätt smal, inte supersmal eftersom jag inte har en sån kropp, men mer tränat smal. Nu är jag visserligen inte så tränad längre, men jag är absolut inte överviktig, på gymnasiet däremot då var jag väldigt tränad. Speciellt i tvåan. Då tränade jag flera dagar i veckan, hade riktigt bra kondition, var stark och hade bra uthållighet och psyke för träningen. Ändå var det nog under den tiden jag tänkte som allra mest på om min kropp dög, om den var smal nog. Jag minns att jag var så avundsjuk på en tjej som var två år äldre, hon höll på med gymnastik och hade en så smal och slank kropp - och lagom tränad. Vi sprang jämsides under ett skollopp på en mil en gång och det var en riktgt varm dag, hon hade vikt upp sin tröja så att magen syntes, eftersom det var varmt, men jag vågade inte. Trots att jag hade ordentligt synliga magrutor om jag spände magen kände jag mig tjock brevid henne. Knäppt!

Det där gick över någon gång i slutet av trean, men ibland kan jag svära över att min kropp är så stubbig. Även idag. Den är rätt rak och jag har en stor bröstkorg, så stor att den en gång i tiden var högre än mina bröst om jag låg på rygg. 

Jag tycker inte att det är osunt att vara medveten om sin kropp, eller att man ex har något man vill förändra (plattare mage, mindre bröst, större bröst, fastare lår). Men blir man fixerad i sin kropps utseende så blir det ju osunt. Lagom medveten är bäst, tror jag. 

Den sista barbien in i samlingen. Hon har till och med mjuk mage för att kännas mer verklig. 
Henne ska jag spara till Isak (om han vill leka med henne) eller till eventuella syskon. 


Tillbaka till vardagen

Helt plötsligt är den långa helgen över. Det har varit så skönt att få vara tillsammans och bara umgås. 
Isak har börjat rucka lite på sina rutiner, vaknar nu tidigare (05-06), blir därför trött tidigare osv. Alla rutiner byter tid. Jag har inte följt efter helt men ska nog försöka göra det. För tillfället sover han tre gånger om dagen, den sista tiden vid 16.30 till ca17, men igår somnade han senare och därför tog det en himla tid att lägga honom för kvällen sen. Vi får se om vi ska försöka ta bort den sovhalvtimmen helt och försöka förlänga eftermiddagsluren istället. 

Vi har börjat med välling på kvällarna nu och bytt till en annan gröt med smak på morgonen. Dessutom får han nu burkbarnmat för 8mån (han är 6 1/2) för att det är mer bitar i dem. Hittills är det åtminstånde två smaker han gillar, har köpt några nya nu som ska provas. 
Som om inte det vore nog så ska vi nog lägga in ett extra mellanmål med yoghurt också. Han är så himla aktiv nu så jag tror det kan behövas. 


Yoghurtmålet är nytt och sista sovtiden ska alltså bort ganska snart.
Första sovtiden ska läggas tidigare och andra sovtiden ska förlängas. 
👍


Gamla Manda för en stund

Långfredag. Den har spenderats med mina föräldrar och syskon (med sina familjer). Det har varit fullt ös hela tiden. Visserligen bor mina föräldrar i en alldeles lagom stor villa, men för tre barn plus tre små (under året) tycks ingen yta vara nog stor. Kusinerna leker och stojar med varandra, precis som det ska vara. Det är kul att se dem ha så roligt ihop. 

Vi var ute på tomten en lång stund mitt på dagen allihopa, vårsolen tittade ju fram. Då fick Isak gunga för första gången, det gillade han. Länge satt han och bara tittade, avslappnat, medan jag puttade på lite lätt. Gullunge.

Apropå första gången. Jag och sambon åkte och handlade ihop idag - utan Isak. Min mamma hade hand om honom så han klarade sig bra utan oss de 30 min vi var borta. Men det var ovant för mig, sammanlagt har jag varit ifrån Isak max 1-1 1/2h fördelat på ca tre tillfällen sedan han föddes. Jag har delvis valt det och delvis är det ju så att vi måste sitta ihop lite fortfarande, i och med att jag ammar fortfarande. Att pumpa ur för att kunna åka iväg har inte lockat mig hittills. Däremot var det faktiskt skönt att få åka iväg, bara sambon och jag idag. Det kändes lite som förr när det bara var han och jag. 
Men 30 min var lagom, i alla fall denna gång. 

Isak har blivit snorig under kvällen men tror det är kvälls-/nattsnor bara, fast omständigt ändå såklart. Han har svårt att andas när han ligger ner eftersom han är så täppt. Bökigt. Har bullat upp med kuddar under honom och just nu sover han. Vi får se hur det fortsätter. 


Jag har extrem bildtorka just nu. Så trots att min näsa ser ut att ha fått sig en omgång när bilden togs i bilen idag så lägger jag upp den ändå. Tokigt. 

Kände mig alldeles sprallig i bilen när sambon och jag var iväg själva. 


Skärtorsdag

Visste ni att skärtorsdagen fått sitt namn genom att ordet 'skär' kommer från ett fornnordiskt ord för 'ren', 'vacker', 'blank' och 'klar'? Nu vet ni om inte annat. 😉 
Tydligen kommer namnet Skärtorsdag från att Jesus tvättade fötterna på lärjungarna innan den judiska påskmåltiden firades. 

Fakta direkt från Wikipedia, som vi brukar säga.

Jag och min lilla familj "firar" den hos min syster. Utan fotbad dock. 





Så rätt men ändå så fel

 
 
i framtiden skulle jag gärna bygga hus, mitt drömhus (det vill väl alla), eller så kan jag tänka mig att köpa ett äldre hus att rusta - typ en herrgård. Varför inte en prästgård? 
 
Huset ni ska få se är ett hus på landet, rätt nära där jag vuxit upp. Det ligger precis vid vägen (kasst läge) men jag har tänkt många gånger när jag åkt förbi att det är en fin bostad. Sådär kan jag tänka mig att bo (fast inte så nära vägen).
Nu är huset till salu så jag spanade in det på Hemnet (länk), det kräver en del renovering men har verkligen potential. Det skulle kunna bli så fint, både huset och tomten.
Nu ska vi ju inte flytta, och om vi skulle det så blir det inte upp till Roslagen (funkar inte med jobb/plugg) och flyttar man väl till landet så vill man kanske inte bo riktigt nära vägen. Men ändå, drömmma lite kan man ju för en stund. 
 
 
 
 

Första april, för ett år sedan.

Idag är det ett år sedan graviditeten blev offentlig. Tror jag var i vecka femton någonting då. 
Tänk vad tiden går fort.
Idag är ett liv utan Isak helt otänkbart, hur kan man bli så besatt i sitt eget barn? Och den ständigt återkommande frågan: vad gjorde man med all tid innan man fick barn? Jo, man kollade på film, umgicks mer med vänner, tog hand om sig själv, gick på bio, åt middag ute, pysslade mer i hemmet.
Allt detta ligger lite på vänt för tillfället. Visst träffar vi vänner och vissa kvällar ser vi på film, men inte som förr - och det gör inget. Successivt bygger vi upp en ny vardag där både gamla och nya rutiner får plats, men genom att kompromissa lite.

Nu är det dags att gå upp för vår del, har hållt Isak i pyjamasen ett bra tag nu för att han inte ska krypa iväg i sängen. Största intresset nu är att klättra på saker, som en hög med kuddar, sänggaveln och diskmaskinsluckan när den är nedfälld. Han ställde sig förresten upp emot den i förrgår, för första gången - helt själv. Tiden går så fort. 

Magen i slutet på augusti tror jag. 




Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0