Imponerande kärnkraft

I måndags morse åkte klassen till Oskarshamn. Vi besökte SKB's Kapsellaboratorie och lyssnade på några föreläsningar. På tisdagen besökte vi Clab (där Sveriges använda kärnbränsle idag förvaras i bassänger) och även Äspölaboratoriet där genrep och forskning bedrivs, delvis under jord.
Vi åkte buss ca 400 m under jorden ner i tunnlar, där hoppade vi av och gick runt och tittade lite och lyssnade på en toppenbra guide. Bland annat tittade vi på ett stort fordon som ska kunna köra hela kapseln (med kärnbränsle i) som dessutom är robotstyrd.
Vi gick vidare, ner för en brant backe, i tunnelsystemet för att komma till en hiss som skulle ta med oss upp till solljuset igen. Då befann vi oss 450 m under jorden. 
Vi blev bjudna på lunch och därefter åkte vi tillbaka till Stockholm. 

Det var definitivt ett av dom bästa studiebesöken jag varit på! Allt var så spännande och häftigt!

Det syns inte att det sluttar men det var 14 graders lutning på backen. 



Snart klart!

Kanske har vi renoverat långsamt eller rätt så effektivt, jag har inte så mycket att jämföra med så jag vet inte. Men det jag vet är att det tar sin lilla tid när man ska göra allt själva, med andra ord inte leja in snickare osv. Däremot har vi fått mycket hjälp av vänner och familj, vilket vi uppskattar mycket.
Hur som helst så kan jag meddela att köket snart är klart, i fredags/lördags kaklade vi och idag har det fogats. Nu saknas bara några lister och så ska kök och entré/hall målas, sedan är vi nog klara. Vi har förstås en del att inreda, vardagsrummet är mer eller mindre halvtomt och vi har ett sovrum/kontor/gästrum som ska möbleras. Men det tar vi varteftersom.

Våra gäster som kom i fredags åkte hem igår, vi hade väldigt roligt tillsammans. Deras lille son på två år passade på att bada i vårt badkar, flera gånger till och med eftersom han tyckte det var så roligt. Han plaskade och stänkte så hela badrummet var blött. Så härligt att se sådan glädje!

Idag har jag förresten putsat alla fönster, det är inte min specialité direkt men tack också lov blev det inte många synliga ränder. 

Här är en bild på kaklet från igår, alltså innan vi fogat. 


Effektiv

Morgonen började med att jag vaknade innan klockan ringde, så jag drog upp rullgardinerna och gick och la mig en stund igen. Vi har morgon- och förmiddagssolen rakt in i sovrummet, vilket än sålänge bara är härligt tycker jag. I sommar kanske det blir lite varmt. Sen skjutsade jag sambon till pendeln och när jag kom hem började jag städa. Så nu när klockan är tio har jag storstädat hela huset, tvättat en maskin tvätt, plockat lite i förrådet och ätit frukost - en andra gång.

Vi får besök idag som ska sova kvar, det blir mysigt. Så jag ska åka och handla lite gott till middagen och kvällen om en stund, men först en dusch! 

Även båten fick komma fram igår, jag struntar i att dom hotar med snö/regn inatt.


Fångar varje solstråle

Halloj
Visst är det härligt att solen äntligen visar sig, dessutom på på en klarblå himmel. Jag har ju pluggat hemifrån ett par dagar och då passat på att äta lunch och ta några pauser ute i solskenet. Vilken lycka. Fick därför släpa fram vår lilla sittgrupp till framsidan som stått under pressening hela vintern. Båda våra uteplatser känns väldigt kala och trista för tillfället, den ena känns till och med som en scen eftersom den är nära en liten gångväg som andra boende passerar. Men det blir det ändring på i vår förhoppningsvis, då vill vi bygga två fina altaner med lite insynsskydd - och helst skulle nya sittgrupper (matbord och soffa) till uteplatserna också införskaffas. Men en sak i taget! 

Jag började i alla fall plocka fram lite vår-/sommar-inredning inomhus idag. Det är visserligen tidigt, men jag kunde inte hålla mig. 
Nu vill man ju bara frossa i alla små vårtecken! 



Kort flykt från vardagen

Hej
 
I helgen besökte vi Friiberghs Herrgård i Örsundsbro. Det är en fin liten herrgård med anor från medeltiden, beläget vid en sjö med koppling till Mälaren (om jag minns det hela rätt). 
 
Bilresan hemifrån till Örsundsbro tog bara lite över halvtimmen, men ändå kändes det så skönt att komma iväg och se något nytt. Helgen var kort sagt väldigt mysig men gick tyvärr väldigt fort. Däremot hann vi med att köpa kakel igår som förmodligen åker upp i köket i slutet av veckan. Äntligen!
 
Nu är det måndag igen och jag har studietid hemma alla dagar utom en den här veckan. Det är skönt att få planera sin tid själv, men samtidigt är det såå lätt att man börjar göra massa annat. Som att tvätta eller surfa efter små inredningsdetaljer, tex.
 
Idag var jag ändå duktig och satte mig ganska direkt vid skrivbordet för att titta på några föreläsningar på nätet. Däremot får jag inte föreläsningsklippen att fungera, varken på min dator, paddan, mobilen eller på sambons dator. Så nu, efter två timmars fix och trix, har jag tappat energin lite.... eftersom jag fortfarande inte fått det att fungera. Vi får se om jag lyckas lite senare, annars får jag ta fram kursboken och gamla antekningar så jag får något gjort ändå.
 
 


Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0