Lördagen

Igår hade vi en riktig toppendag. På förmiddagen var Isak, jag och sambon ute i det fina vädret. Vi tog en promenad med skrindan (eftersom de sandar så väl här är det svårt med pulka på vägarna. Vilket problem va?). Vi lekte på skolan och förskolans gårdar bland annat. Skolan har en riktigt hög klätterställning med flera roliga klätterutmaningar och en hög rutchkana. Isak fick klättra upp med sambon så gick det bra.

Efter lunch och Isaks sovstund åkte vi till Naturhistoriska riksmuseet. Isak är ju såå förtjust i dinosaurier just nu, så det var rena drömmen för honom där. Polarutställningen med bla valar, sälar och pingviner var också en höjdare.
På vägen hem tog vi en sväng på bokrean.

Det var verkligen en toppendag.

Naturhistoriska riksmuseet
Isak hittade Maiasaura-ägg. Vi har en bok där just sådana ägg finns med, så han kunde känna igen dem. Han sa "Äggen kläcks" när han fick se dem.

Nästan besegrad

Idag ska jag erkänna att jag är lite trött i kroppen. Har stått själv på ett labb hela dagen. Att hämta patient, röntga, städa och återställa innan allt börjar om igen tar på krafterna. Ibland är vi två röntgensjuksköterskor på labbet eller en röntgensjuksköterska och en undersköterska. Då kan en hämta patient och städa medan den andra förbereder, röntgar och skickar bilder. Det underlättar otroligt mycket. Men det är som bekant vabruari, så en viss frånvaro gör det kort om folk.
Det har gått bra att vara själv på ett labb, jag har ju kollegor på labben intill som kan rycka in om det blir tungt. Men ändå är jag lite extra trött i benen idag tror jag.

I morgon ska jag till barnmorskan igen. Tror jag gått upp säkert 3-4 kg sedan jag var där senast.
Ska hur som helst bli mysigt att få höra bebis hjärtljud igen. Det börjar ändå bli en stor krabat därinne. Enligt en app är bebisen runt 35 cm lång nu.

Ett snyggfilter på så löser sig allt...

Badfärg

Imorse provade vi badfärg när Isak skulle bada.
Har aldrig testat det förut men det var populärt. Färgen fastnade varken på huden eller på badkaret. Dock blev den väldigt utspädd och ljus eftersom badkaret ändå är ganska stort, men det var lyckat ändå.

Isak valde blå färg idag. Så det blev lite medelhavskänsla.

En varierande söndag

Igår kom några vänner över. Vi grillade korv till lunch och fikade med hemmagjord kladdkaka och dumlekakor. Isak hade hjälpt mig med kladdkakan. Han är gillar, som säkert alla barn, att ösa i mjöl och sånt och räkna - eeen, tvåå, tree...

Det var en mysig dag.

Under eftermiddagen gjorde Isak illa sig, så vi fick åka till barnakuten. Han fick en smärtdos alvedon på plats och röntgades. Men allt blev tillslut bra. Han var så duktig.

Idag är en ny dag. Alla i familjen mår bra. Jag jobbar kväll så vi får en lång mysig morgon tillsammans, jag och Isak.
Det är inte så tokigt att jobba kväll ändå, tycker jag. Isak får ju en lugn morgon hemma och sen några timmar på förskolan. Sen hämtar sambon.

Vi hann med lite vattenpölshoppning igår också.

"Isak är stor nu"

Innan Isak fyllt ett sov han ju ofta dåligt på nätterna. Han var sällan ledsen och inte heller var han sprallig och klarvaken. Bara bökig och vaknade till mycket. Men det började bli lite bättre där omkring 11 månader.

Han vaknade ofta för dagen vid fem-tiden på morgonen. Rena döden när man ändå inte fick sova hela nätterna. Vi fick tips av en gammal kollega till mig att ge välling i sängen när han vaknade så tidigt på morgonen. Då kanske han skulle somna om en stund. Och det gjorde han, ibland. Problemet var att han började fråga efter välling tidigare och tidigare på nätterna. Så tillslut hade vi vant honom att dricka en flaska välling på natten, ibland två flaskor. Ofta drack han dem mellan tolv och fem-sex. Det var ju inte meningen att vänja honom vid det, men det bara blev så. Plus att han faktiskt sov bättre däremellan. Eftersom han gillar vällingen kall så behövde vi inte ens gå upp för att värma den heller.

Med tiden har det blivit så att han ibland fortsatt druckit en-två flaskor på natten, och ibland ingen alls. Det har varit upp till honom.
Men sedan ett tag tillbaka har vi börjat tycka att han faktist klarar sig utan nattvälling. Han behöver verkligen inte äta på natten längre, egentligen.
Plus att det inte känns lockande att mata både en bebis och en snart 2 1/2-åring på nätterna om ett tag... hehe.

Så inatt var första natten utan välling.
Han blev lite sur men det gick ändå väldigt bra. Han hade själv fått bära ner flaskor och vällingpulver till köket igår. Och vi hade pratat om att han var stor nu och inte behövde dricka välling på natten, att vi skulle sova istället. Jag tror det hjälpte.

Dessutom kom det ett pott-intresse från ingenstans igår. Vi har haft potta länge och föreslagit den ibland, men absolut inte tjatat. Intresset måste få komma lite från honom också, annars funkar det nog inte.
Så igårkväll satt han på pottan med flera böcker och tog toalettpapper precis som man ska. Han höll på länge, men det kom inget.
I morse när vi gick upp ville han kissa på pottan sa han. Och vet ni vad? Det gjorde han också. Han sprang och hämtade mig och ville visa. Jag blev så stolt och vi applåderade, gjorde high-five och tummen upp.
Så idag känns min lilla kille såå stor. Han säger själv "Isak är stor nu".

Jag räknar inte alls med att det är slut på blöjperioden för honom nu. Även om han har kalsonger istället för blöja just nu, för han ville det.
Det är själva intresset för att kissa på pottan som jag är glad över, och att han fick prova på det. Så får vi se när nästa pottbesök blir. No stress...

Fredag

Hej på er
Fredag idag, och jag är ledig i helgen. Såå härligt.

När jag hade hämtat Isak från förskolan idag så åkte vi till lilla livs-butiken på orten. Dom har inte det största utbudet av varor där, men dom har det vanliga som man kan behöva. Och det är toppen!

Isak fick tre små-festisar till helgens mys. Han fick dem i en egen påse och bar dem stolt till bilen.

I morgon har vi inte så mycket inplanerat. Vi ska till återvinningsstationen, tvätta bilarna och sätta upp en brandfilt och en spegel hemma.
Det ska vi väl klara av.

Dagens mage.

Ser jag tjock ut i den här?

Tänk att vi redan är i den tredje och sista trimestern för den här graviditeten. På många sätt är det här den bästa tiden, från vecka 22-någonting och fram mot slutet. Då har gravidmagen trädit fram, sparkarna känns dagligen men man är inte stor som ett hus - än. Senaste veckan tycker jag att magen fått en lite rundare och finare form också, innan dess såg den mer ut att ha flutit ut. Jag var bara bred.

På jobbet har jag gravidbyxor. Dom har mjuk hög mudd istället för knappar i midjan. Helt okej passform. Här om dagen var dom dock slut så jag fick ta vad vi kallar angio-kläder istället. Dom byxorna är mycket skönare än alla andra byxor, men tröjan är varm.

Var tvungen att fråga en kollega om man såg att jag var gravid eller om jag bara såg tjock ut i dom där kläderna. Tycker det är svår att avgöra sånt uppifrån. Men hon sa att jag såg gravid ut. Tog en bild sen och höll faktiskt med henne, hehe. Det syns nu.

Städning på schemat

Vi har något som kallas önskeschema på jobbet. Det innebär att jag själv planerar mitt schema, och varje period är tio veckor. Jag kan själv kontrollera när det behövs folk, och jag ser också när det är för många som lagt sig på samma pass. Tanken är att all personal ska försöka justera sånt själva så gott det går. Sen görs slutjusteringen av några få som har schemat som ansvar.

Jag jobbar ju 75% och har lagt mina pass så att jag är ledig varje onsdag. Och det fick jag även igenom efter slutjusteringen.
Veckan känns verkligen mycket lättare när man får vara ledig mitt i.

Så idag har Isak och jag varit hemma. Jag har dammsugit, torkat golven och dammat medan Isak sov mitt på dagen. Men annars har vi varit ute och lekt, åkt snowracer, plockat ordning lite i uterummet och lekt med lego.

En riktigt bra och mysig dag med andra ord.

Long time no see

Hej på er kära läsare

Oj vilket uppehåll det har varit från skrivandet. Jag har länge funderat på att publicera ett inlägg, men har inte vetat om jag varit redo. När jag väl börjar uppdatera er igen så vill jag att det ska ske någorlunda regelbundet. Hur många inlägg det blir per dag/vecka kommer variera. Men det här blir i alla fall det första på länge.

Idag är jag ledig. Och tänka sig att solen är framme. Underbart!

Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0