Godmorgon

Herregud, när jag jag bli van förislämnare? Tycker jag går upp i god tid, har god tid på mig hela morgonen och sen sista kvarten får jag stressa mig svettig. Dessutom blir Isak som en geléklump så fort det ska kläs på ytterkläder, så man får liksom hälla i honom i kläderna. Pust!

Nu är jag på väg till Solna för att gå på en föreläsning om autismspektrumtillstånd och skolan. Den ingår inte i kursen men våra (min och skrivpartnerns) handledare fixade in oss trots att det kostar flera tusen att gå egentligen. Så vi får hoppas att det är lite kvalité och intressanta saker som tas upp. Föreläsningen är på engelska så det ska om inte annat bli spännande, man vet aldrig hur mycket man kommer förstå på såna här föreläsningar, är det mycket vetenskapliga och fackliga termer så får man spetsa öronen ordentligt. Men det är bra träning!

Tillägg: föreläsningen var inte på engelska, men väldigt intressant!



Skansen

Idag har vi haft en underbar dag på Skansen, jag och min lilla familj. Isak sov första timmen så jag och sambon hade tid att strosa med varsin (bränd) kaffe i solen en stund. Riktigt härligt! 

Isak fick sedan se kossor, hästar, grisar, getter, bisonoxar (min favorit) och sälar - som nog var Isaks favorit. 
Isak fick åka en sån där bil på räls tillsammans med mig, han var lite skeptisk och det med all rätt tycker jag. Bilen gick ju jättefort så jag fick hålla i mig i kurvorna och dessutom blev jag åksjuk haha... Men det säger väl mer om mig än om "karusellen". 

Hur som helst en riktigt mysig dag!
Såå häftigt djur! Som en gammal "urko".
😍

Snyggt från gina tricot

En sammetsklänning och en hatt, det skulle vara något att ha just nu... 😍





En apa på rymmen...

Isak klättrar överallt just nu. Upp i soffan, upp på toaletten, flyttar med sig pallen och klättrar upp på soffbordet och ja... överallt där det är möjligt att krypa upp. Jag introducerade lampknapparna istället, inte för att det är en bra lek men det involverar inte lika höga höjder i alla fall. 
Däremot fick säcken agera livlina de gånger han "glömde bort" att han stod på en pall. Och det i sig blev ju en lek - att slänga sig handlöst...  Jag älskar när han blir så här kreativ, men det för ju med sig en del olyckor också så man får hålla ett öga.

Skrivuppgiften jag och en klasskompis filat på är inlämnad och klar, vi är nöjda! Så nu väntar vi på att bli tilldelade en annan grupps PM inför opponeringen nästa vecka (tor-fre). Innan dess ska vi göra en PowerPoint inför presentationen av vårt egna PM, gå på en föreläsning och förbereda oss för själva opponeringen. 
I morgon blir jag hemma men måste nog lämna Isak på föris så att det inte blir för många dagar ledigt. Det är ju lite känsligt det där i början, så även om det känns knäppt att lämna honom fast jag är hemma så får jag blita ihop. Det är för hans bästa i slutändan. 
Jag får försöka vara kreativ med annat här hemma så att tiden går fort. 

Klätterapa


Sött från Bloomingville

Såå söta saker!
Skulle gärna vilja beställa hem grävlingskudden och rävlådan 😍 

Friheten med att plugga hemma

Idag och resten av veckan pluggar jag hemma. Jag och min skrivpartner har Skype'at under morgonen och arbetat på så bra att resten av dagen blir ledig. Såå skönt!
På så vis är skrivkurser mycket roligare än pluggkurser, ofta kan man styra tiden lite mer själv när man inte behöver vara i skolan och lyssna på föreläsnigar. Det är ju det bästa när man har en liten plutt hemma också.

Egentligen skulle nog Isak kunna vara ledig från föris veckan ut, men jag vill inte att det går för många dagar innan han är där igen så därför blir han ledig i morgon så får vi se sen. 

Nu ska jag passa på att dammsuga, och plocka här hemma innan det är dags att hämta på föris. 

Jag vet inte vad det är med mig men jag längtar efter mer färg hemma. Mustiga färger nu när det är höst och vintern närmar sig. 
Den här buketten står i sovrumsfönstret och jag kan inte låta bli att fästa blicken vid den så fort jag får syn på den. Det är rosorna som lockar toror jag. 
Mer rosor, mer blodrött, mer myskänsla - så vill jag ha det nu. 



Måndag

Det är isaks fjärde vecka på föris (tror jag) och han räknas numer som inskolad. Jag tycker ända att han är så liten och allt är så nytt, så kan jag göra hans dagar på föris riktigt korta är jag glad. 09.00-14.00 är en ganska bra tid, inte för tidigt och inte för sent. Fast helst vill jag ha honom hemma vid lunch. Är 9-11 en bra tid kanske? Fast det är ju omöjligt, jag hinner ju inte ens till skolan och tillbaka på den tiden.

Idag lämnade jag honom vid åttatiden och kände mig som en bov, men jag vet att det blir bättre efter en stund.
Han behöver leka av sig, det märktes i morse.
Han skulle först och främst klättra på ALLT! Upp i soffan, gärna slänga sig över ryggstödet, dra fram badrumspallen och klättra upp på toan så han når handfatet, klättra på pottan osv.... Det var första morgonen både jag och sambon skulle iväg tidigt, så det var en liten prövning att försöka hålla koll på terroristen och samtidigt sminka sig.
När jag bara hade ett öga kvar att kleta mascara på så märker jag att Isak börjar pilla med sina smådjur och prylar som han brukar ha när han badar. Bra, ska bara sminka klart mig nu då! - tänker jag och skyndar mig med mascaran. Sekunden senare har han sprungit till toan och släppt ner en båt, så det var bara att fiska upp den ur toavattnet. Jag hade tidigare stått med en fot på locket, eftersom det är hans senaste grej att slänga saker i toan, men där fick jag för att jag tog bort foten. Haha, unge! 😄

Nu är jag snart vid skolan där jag ska träffa min partner som jag skriver C-uppsatsen med. Spännande! 





En underbar present...

Jag är alldeles för bortskämd, så är det bara. Jag har en fästman som är alldeles för snäll och ger mig fina saker trots att det inte är julafton eller för att jag fyller år. 
I fredags kom han hem med en riktig skönhet i väskformat, jag som verkligen längtat efter en ny mörk väska - så får jag en. 😍 Jag är så glad och nöjd! 

Den är klassisk, enkel, ganska stor och precis som jag vill ha den! ❤️







Solig höstdag

I förmiddags åkte vi med båten ut till sommarstugan. Invändigt målas det om och utvändigt klipps buskar och sly ner för säsongen. 
Isak somnade under båtfärden dit och gick inte att väcka, så han fick fortsätta sin nap när vi kom fram, även om det inte alls var rätt tid för det. 

Det var verkligen en vacker höstdag vi fick idag, vindstilla och riktigt varm där solen nådde fram. Underbart! Samtliga i familjen har rosiga kinder som resultat. 

Det krävdes dubbla mössor på sjön idag. Det blir riktigt iskallt på sjön nu, tycker jag, om man inte har bra kläder. 

Det var "Barbieglitter" på sjön idag.
Jag kallar det så när det glittrar så där fint. 😄






Redo för helg... och kyla

Veckan har rusat fram och det är redan fredag.
Jag har pluggat hemma tis-tor och eftersom jag och min skrivpartner varit så effektiva har vi kunnat vara lediga mycket. Jätteskönt!

Isak har gått heldagar (9-14) på förskolan endast två dagar den här veckan, i måndags och idag, så han har haft en ganska lyxig vecka han också. Dessutom har min mamma och pappa varit på besök hos oss under veckan, så han har varit minst sagt sysselsatt.

Ikväll ska vi åka till Roslagen och därefter väntar en helg i sommarstugan med målning och fix. Det ska bli mysigt, jag har inte vart där sedan i augusti så det gäller att passa på innan det är dags att stänga för vintern.
När vi åkte båt ut till stugan senast behövdes endast en tunn vindjacka för att hålla sig varm, nu måste man komma ihåg att ta med varmare kläder för havsluften såhär års blir riktigt kylig. 

Nu när Isak börjat förskolan har hans förråd av ytterkläder minst sagt utökats, så där går det ingen nöd i första taget. Jag inhandlade ju lite saker för någon månad sedan och nu har vi kompletterat med fler vantar (tunna vantar försvinner som strumpor i tvätten), mössor och sockor. Allt för att vara redo när (om) kylan väl kommer. 

(Riktigt) tjock overall från Kuling
Fodrad overall (tunnare än kuling) från Didriksson
Tjocka täckbyxor och jacka från PoP
Fodrade stövlar från Viking (ska klara -20 med tunn ullstrumpa)

Dessutom har han ett par höga vinterkängor men dom hittade jag ingen bild på.
Så nu är det nog bara en riktigt tjock och varm mössa som saknas, vill hitta en sån där med mjukt inuti och täckmaterial på utsidan som man knäpper under hakan. Men det tar vi sen, det är ju trots allt bara oktober.


Klantar**l

Igår när jag kom hem och skulle öppna en konservburk med majs till Isak så skar jag mig som tusan i vänster långfinger. På insidan mellan de två yttersta lederna.
Så fort jag skar mig såg jag hur såret delade sig som om man öppnade en dragkedja. Vårdcentralen hann precis stänga så jag skulle behöva åka till Löwet för att få det ihopsytt, och det orkade jag inte. Såret är en centimeter långt, kanske några millimeter djupt och glipade även ett par millimeter vid skadetillfället. Jag fick hålla ihop såret med ett finger och tejpade sedan med steri strip, nu glipar det bara kanske två millimeter men går upp om jag inte har det tejpat. 
Ont gör det i alla fall...hoppas jag inte drar på mig någon infektion bara.
Det komiska är att jag redan hartvå ärr i samma finger efter att ha skurit och klippt mig. 😂 Jag är bra hopplös!

Idag lyckades jag dessutom halka så jag ramlade när jag skulle kliva över grinden på nedervåningen, när jag var på väg ner från trappen. Det kändes som om jag flög genom luften och jag landade hårt på höger handflata med sträckt arm och vidare ner på höger höft och knä. Jag var tvungen att ligga kvar på golvet en stund för det gjorde så ont när jag tog emot mig att jag var helt säker på att jag brutit något i armen. Men så var förstås inte fallet. 

Jag vet inte vad det är med mig, men jag är så klumpig emellanåt. Nästan att det kommer i perioder, och ändå är jag varken stressad eller har brist på sömn (eller, det har man väl alltid som småbarnsförälder men det är överkomligt just nu iaf). 

Jaja.... I morgon får jag vara mer uppmärksam och försiktig. Vem vet vad som händer annars...?

Så här har jag lappar igen mitt sår. Bild från 1177, vårdguiden. 


Felet kunde ej åtgärdas

Ibland blir jag så trött på krångliga människor.

I början av sommaren hittade jag ett flertal plantor av jättebjörnloka intill vårt bostadsområde - på kommunens mark. Eftersom det är en otrevlig växt som breder ut sig snabbt, trycker undan omkringliggande växtlighet och kan orsaka hemska brännskador hos djur och människor (googla får ni se), så valde jag att skicka en felanmälan till kommunens parkkontor. Efter någon vecka fick jag svar där de skrev att de inte hittat platsen, varpå jag svarade att det inte var så konstigt eftersom de endast hade ett antal förvalda skogspartier och parker att göra felanmälan om - och ingen av dessa var platsen jag syftade på.
Så jag skrev i mailet att jag gärna visade dem platsen och lämnade därefter mitt telefonnummer, dessutom skrev jag en beskrivning av var plantorna fanns, så noggrant jag kunde.

NU först fick jag meddelande om att de "inte kunnat åtgärda felet" då de inte hittar platsen jag beskrev. De har inte ens ringt och försökt få en muntlig beskrivning...! Snacka om slöseri med resurser om de skickat ut ett gäng parkvårdare för att leta björnloka, två-tre gånger om, utan att hitta någon OCH utan att kontakta den som upplyst dem - dvs mig!

För att bekämpa björnlokan måste man antingen gräva upp den, med alla rötter, om jag minns rätt eller bespruta den med starka medel som kräver sprutlicens. Jag känner visserligen någon med sprutlicens, men medlet och arbetskostnaden är inte gratis och det är kommunens mark, och därför deras ansvar. 

Jag hoppas de hinner lokalisera platsen innan något barn eller hund gör det.

Exempel på växtens utseende och verkan (bilder från Google):


Tjejmiddag

Igår var jag på tjejmiddag hos en av mina barndomsvänner. Maten var jättegod, vinet var supergott och sällskapet var toppen! Det var ju min premiärkväll borta från Isak, och som tur var gick allt toppen där hemma. 
Jag rullade in på parkeringen hemma med taxin runt 00.00, då var jag trött och jättenöjd med kvällen. Jag är ju väldigt kvällstrött av mig och det märks att jag inte är van att vara vaken, social och vindrickandes om kvällarna längre (även om det inte blev supermycket sånt innan heller). Men gårkvällen var verkligen trevlig, mysig och rolig och det var kul att komma ut på lite annat en kväll. 

Gårkvällens outfit och facelook. 
Köpte förresten ett av vinerna från förra årets Nobelmiddag igår,
Villa Cafaggio 2011, Chianti Classico.
Det var ett tips från min käre far och jag kan verkligen rekommendera det! 
Supergott!

Hej hej hej

Åh, jag har haft så mycket att blogga om men inte hunnit riktigt.

Slänger in ett litet hej nu bara. Mina killar har åkt iväg på egen hand och jag är själv hemma hela eftermiddagen. När dom kommer hem ikväll har jag åkt iväg på tjejmiddag - första kvällen jag är "ute" sedan Isak kom. Spännande! Jag är redo!

Ska åka iväg och fixa några saker nu och sen ska jag ladda med musik här hemma (och plugga, plantera om blommor och annat som behövs göras). 

Pyjamas till 12.45!! Dags att byta om kanske 😄


Ny kurs

Hej på er
Vilken lång dag det var i skolan för mig, fy, jag är helt slut.
Nya kursen går ut på att skriva ett PM som handlar om vad man sen ska skriva om i sin C-uppsats. C-uppsatsen ska vi skriva efter nästa kurs och löper sedan över jul och in på nya året.

Jag var helt inställd på att skriva uppsatsen själv men träffade en ny tjej idag (känner ju knappt någon i nya klassen annars) som gärna ville skriva med någon, så hon fick skriva med mig helt enkelt. Jag tror det kan bli väldigt bra, hon verkar jättetrevlig och ambitiös (viktigt).
Dagen idag blev som sagt lång så jag kom inte hem förren strax efter fem, inte så sent egentligen men med en liten hemma så vill man ju hem så fort som möjligt. Isak nattas ju sju så jag vill ju hinna umgås med honom lite innan det är dags för sängen. 
Han var så trött så han somnade i min famn tillsammans med en flaska välling. Jag satt med honom säkert en kvart i famnen innan jag kunde förmå mig att lägga ner honom. När jag är borta så här på dagarna så blir nattningen så viktig, jag vill ha honom hos mig läänge, länge. Min mysis!

I morgon ska jag få lära mig något program som heter Endnote och därefter blir det träff med handledaren inför PM'et. Känns bra att ha det direkt så man kan komma igång sen. 
Resten av veckan skriver jag hemma och Isak är på föris 9-14. Det blir nog bra.

Godkväll och godnatt kära läsare.


Snoooor

Godmorgon
Lördagmorgon och natten har varit snorig och i halvsittande läge för både mamma och bebis 😩😴
Hoppas vi avklarat det värsta nu. 

Just nu leks det för fullt med både klossar och bilar. Jag ligger i Isaks nya säck och iakttar allt. Emellanåt vinkar Isak till mig, vill han att jag ska gå tro? 😄 

Köpte två nya tidningar igår (favoriter), kanske ska försöka bläddra några blad senare idag när Isak sover. 


Full fart

Jaha, den här dagen börjar också den lida mot sitt slut. Känns som om jag hunnit med mycket idag, samtidigt som dagen gått väldigt fort.

Det gick bra för Isak på föris idag och sambon hämtade honom efter vilan, runt ett. Därefter hade vi en mysig, glad, trött och snorig (!!!) bebis... Eller...pojke snarare (fast han är ändå min bebis).

Sambon och jag städade medan Isak var borta och sen åkte jag som sagt till kiropraktorn. Jag ska tillbaka och gå igenom hur jag ska träna för att stärka muskulaturen i rygg och bröst, på rätt sätt. Som det är nu har jag ont mellan skulderbladen mest, i höger axel och ibland i nacken.
Kiropraktorn filmade när jag lyfte hantlar på olika sätt så att jag själv fick se hur tokigt det såg ut. Mitt vänstra skulderblad "släpper" eller rullar ut när jag sänker hantlarna framför mig, vilket enligt kiropraktorn kan bero på en svag muskulatur under skulderbladet. Inte helt otänkbart eftersom jag absolut inte är tränad. Muskulaturen runt om kompenserar för den "vilande" muskelgruppen och det kan orsaka stelhet eftersom andra muskler får jobba hårdare och på fel sätt - som jag förstår det.
Jag ska därför verkligen se till att gå dit ett par gånger nu så jag kommer igång och stärker upp musklerna. Det sista kiropraktorn gjorde var att tejpa bak mina axlar med någon typ av sporttejp, axlarna blev då sträckta bakåt så att jag fick en jättefin hållning. Men syftet var bara att känna och öva hur jag borde ha axlarna, men väldigt (kortsiktigt) effektivt måste jag säga.

Men nog om det...
Här är mina senaste fynd på PoP som jag pratade om att köpa igår. 

Min lilla plutt idag på eftermiddagen.
💙





Vemod och nya rutiner

Idag var sista praktikdagen på Sophiahemmets röntgenavdelning, och förmodligen den sista jag gjort där. Jag har trivts väldigt bra där, så kanske är det inte sista gången jag satt min fot där.

Om jag minns rätt så är det bara en praktikperiod kvar innan jag är färdig röntgensyrra, galet och häftigt på samma gång!

Nästa kurs börjar på måndag och det är en slags förberedande kurs inför C-uppsatsen, och det kan ju behövas. Jag har en tanke om vad jag vill skriva, men vi får se om lärarna finner ämnet lika intressant och "forskningsbart" som jag gör.
Det visar sig nästa ve.

I morgon ska Isak till förskolan mellan 9-13. Sambon lämnar och hämtar, vi tror det är bäst så eftersom det är han som varit med den här veckan. 
Idag var ju första dagen själv på föris för Isak och det gick rätt bra, förutom lite ilska efter lunchen och innan vilan. Men han var mer arg än ledsen (sambon gömde sig så han kunde rycka in om det skulle behövas), så det känns ju ändå okej. Det varade bara en kvart sen somnade han.
Hade Isak varit hysteriskt ledsen eller skrikit i 30-40 minuter, då hade jag nog tyckt att det var riktigt jobbigt. Men en kvart med mer arga tårar än ledsna så känns det okej, inte bra, men okej. 

Det är ju lite knasigt att både jag och sambon är hemma i morgon men Isak är på förskolan, men vi vill inte rucka på nya rutinerna nu. Så det får bli föris några timmar ändå.
Jag ska passa på att gå till kiropraktorn i Stinsen vid 12.30 och innan tänkte jag stanna till på polarn och pyret och köpa underställ i ull till Isak. De hade visst 3 för 2 nu, så man får passa på.

För er som inte varit på Sophiahemmet kan jag tala om att det är ett väldigt fint sjukhus, tycker jag. Jag gillar de gamla fönstrena och stora stentrapporna i byggnaden. På röntgen är det så fint i väntrummet med blommor i fönstrena och vita gardiner, vackra tavlor och statyer. Ingen riktig sjukhusmiljö utan en mer trevlig atmosfär. Och tänk så gammal byggnaden är! Ibland vill jag hoppa bakåt, långt i tiden, bara för att se hur allt gick till då. Med de första Sophia-systrarna. Det hade varit spännande.


Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0