Första dagen på sista året

Första dagen på sista utbildningsåret till Röntgensjuksköterska är här! Nervös men avslappnad på något vis. Idag är det "bara" MR-intro och i morgon börjar praktiken. Några veckor på MR-kameran på Sophiahemmet och därefter några veckor konventionell rtg. Läskigt, intressant, taggad, orolig. Ja, känslorna är många. Tänk om jag glömt så mycket att jag har svårt att komma ikapp? Tänk om jag är sämst? Usch, hemska tanke.

Idag hoppas jag kunna börja knyta lite nya kontakter med nya klassen, även om jag bara har en dag på mig. Men det där med nya kontakter är ju också lite skrämmande, tänk om ingen vill bli vän med mig?
Den eviga rädslan över att bli själv och utanför... trots att jag är vuxen.

Hur som helst... 
Det är kul att sista året är igång nu. Det kommer bli ett kämpigt år, men också ett lärorikt sådant. Om jag sköter studierna ordentligt så är jag förmodligen på väg till jobbet istället för skolan om ett år. Det är sporrande!



Liten är inte så liten längre

Hej på er
Det var några dagar sedan förra inlägget... Allt har rullat på i 180 här hemma känns det som. Vardagliga saker som tvätt och städ kombinerat med ångest och iver inför skolstarten har sysselsatt mig, tillsammans med en bestämd bebis och alla hans behov.  

Jag fascineras över hur mycket Isak förstår, och ibland får jag påminna mig om att han bara är 11 månader och att jag kommer få tjata tusen gånger till om att vägguttaget inte är en leksak. Men många gånger förstår han så mycket att det är lätt att glömma hur liten men stor han faktiskt är. Som till exempel har han egna ljud för jättemånga saker men som låter väldigt likt det riktiga ordet. Som skor, Harry (hunden), Bruce (undulat), han säger "namnam" om mat, tack tack, kan peka på olika saker i hemmet (främst fläkt, diskmaskin, tak, vägg, golv, tvättmaskin, kaffebryggare, lampa), jag tror han förstår ordet bada, dricka vatten (då smackar han efteråt), han kan lyssna efter flygplan och helikoptrar, härma billjud och säga "muu" när man frågar vad kon säger... Ja, det här är bara exempel på vad han kan och det är säkert inte det minsta unikt för hans ålder. Men för mig, som Isaks mamma, är allt detta jättestort. Han är inget litet knyte som ska amma varannan timme, han är en liten pojke. Fast en väldigt, väldigt, liten sådan. Men med desto mer egen vilja...

Numera vägrar han äta om han inte får göra det själv med sked (och ibland händer) samtidigt. Dessutom kan han bryta ihop om han inte får som han vill, då rasar han ihop i en hög och vrålar rakt ut. Hur kan en sådan liten människa förstå eller komma på att man kan reagera på det viset när man är arg? 
Fascinerande. 

Min stora lilla kille...


Dop

Idag har vi varit på dop för min fina systerdotter. Allt var så fint och bra! Prästen var grym och modern, ceremonin var fin plus att alla barn var nöjda (Isak dansade till psalmerna), maten och fikat var supergott och kalaset var roligt, mysigt och perfekt ordnat. Plus sol på allt det! Riktig kanonfest med andra ord!

Nu är vi på väg till sommarstugan och ska njuta där resten av helgen. 





En god morgon

Inatt har vi sovit ganska bra och Isak känns lite friskare. När jag läste på lite igår så stämde hans symtom väldigt bra överrens med vad man kallar Tredagarsfebern. Det är ju rätt onödigt att sätta en etikett på vad han har, bara han blir bättre. Men ändå... Jag blir ju nyfiken och vill hitta "svaret".

Min gissning är att:
Vad jag förstår så går immunförsvaret ner lite när man får tänder, för att kroppen fokuserar på att få upp tänderna. Detta är vad jag hört så det kan förstås vara fel, men just nu litar jag på det.
Det är i alla fall därför många barn får feber - för att de åker på något virus när tänderna kommer och immunförsvaret sänks lite. 

Då tänker ju jag att Isak haft tänder på gång, immunförsvaret har gått ner, han har smittats av viruset (ev Tredagarsfeber-viruset) och sedan har det brutit ut.

Kanske. Kanske inte. 

Morgonlek


...


Höstens planering:

• 31 aug - Jag börjar plugga
• 31 aug -> 4ve - Sambon är pappaledig
• 19 sept - 1-årskalas
• 23 sept - Isak fyller 1 år
• 28 sept - Inskolning på förskolan

Så ser de "stora" datumen ut för oss just nu. 
Isak börjar förskolan strax efter att han fyllt ett, det skär lite (okej, jäkligt mycket) i hjärtat att behöva lämna bort honom redan men så är det. Livspusslet går inte ihop annars. Som tur är kommer han förmodligen inte behöva gå långa dagar över huvudtaget och dessutom älskar Isak andra barn, så det borde gå rätt bra. Men ändå... Det är jobbigt för mitt hjärta. Det kommer säkert vara jobbigt för Isak någon gång eller en tid också, men jag hoppas det är jobbigast för mig och att han bara har kul där han kommer hamna.
Nogältat om den "sorgen" just nu, ni kommer förnodligen få höra det igen.

Förskolan han ska börja på är en typ av utomhusförskola. De arbetar inte i avdelningar utan i grupper: upptäckare, utforskare och äventyrare.
De har såklart en inomhusmiljö att vara i men för det mesta är dom ute. Lunchen äts också ute, såvida det inte är för kallt, men matplatsen är skyddad mot regn. 
De yngsta sover alltid ute, året om, i ett liket krypin som liknar en rastplats/grillplats i skogen. Det är en fyrkantig liten byggnad med ett lager plank som väggar, rejält tak och upphöjd från marken. Där sover de små på madrasser och på vintern i sovsäckar. Öppningen till "krypinnet" kan täckas för med ett vindskydd om det regnar, blåser eller är riktigt kallt ute. Visst låter det mysigt? 

Grupperna går ut i skogen flera dagar i veckan och lagar då mat ute över öppen eld på en murikka. De följer menyn, så är det en "fiskdag" så lagar dom fisk och är det en "kycklingdag" så lagar som kyckling. De lär barnen att allt man kan göra inne kan man göra ute, även gå på toaletten, tvätta händerna och laga mat. 
Jättekul tycker jag det låter som. 

Förskolan är liten, just nu bara 28 barn på fem pedagoger. Förskolan ska snitta ca 38 barn (om jag minns rätt) så de ska ta in fler barn under hösten. 
Jag tycker det är skönt att förskolan är rätt liten. Det blir mer familjärt då. 

Eftersom Isak kommer vara ute så myclet krävs bra kläder, och som ni säkert minns har jag ju redan börjat handla vinteroverall och fodrat regnställ. Det är bara lite småsaker kvar, sen är han materiellt sett redo för förskolan. 
Det som ska inhandlas är bla:
• Vantar i olika tjocklekar
• Mössor i olika tjocklekar
• Sneakers och höstskor
• Matlåda, bestick och vattenflaska (behövs till skogsutflykterna)
• En extra ryggsäck
• Sydväst
• Extra snutte, napp och mysfilt
• Fleeceställ


Dessa står på inköpslistan. 
Overallen från PoP är supermjuk ochmycket finare i verkligheten än på bild. Den tror jag passar perfekt att ha under Isaks tunna overall nu på senhösten, eller så kan han ha den när han sover ute. 



Sjukling

Ja hörrni. Här hemma blir det inte mycket gjort. Isak har snurrat som en tornado över hela sängen inatt plus skrikit som en stucken gris emellanåt. Totalt olikt honom. 
Igår eftermiddag blev han rödflammig över huvudet, hals och rygg och det var ännu värre i morse så jag ringde vår vårdcentral direkt i morse. De tog ett halsprov och en snabbsänka och båda såg bra ut. Läkaren trodde att Isak antingen reagerat väldigt starkt på nya tänderna eller att han har något på gång, typ en förkylning eller öroninflammation. Jag hoppas att det är tänderna och att det blir bra snabbare än snabbt.

Vilka problem man numera kan ha. Jag har liksom lite vant mig vid det här med sjuk bebis. Jag avskyr det. Jag känner mig så maktlös och att se sin lilla må dåligt smärtar oerhört. Tur att det förmodligen inte är något allvarligare med vår plutt...

Vi leker lite i hallen en stund. Många spännande saker på lite yta. 


Mathem

Idag kom första leveransen från mathem.se. Såå smidigt, varför har vi inte börjat handla mat på nätet tidigare?
Tanken är att vi ska storhandla därifrån och även börja med matkasse. Vi behöver få lite nya mat-idéer och äta lite mer grönt, det slarvas på tok med det fast både sambon och jag älskar grönsaker. 

Förutom att matkassen kom idag så har vi vart på BVC. Allt såg bra ut, och längd och vikt var också bra. 
Isak håller på att få sin sjunde och åttonde tand så han är gnälligare än gnälligast just nu, plus feber. Igår hade han 39,3 utan alvedon. Riktigt jobbigt. 
Febern är bättre idag men orken är inte tillbaka. Hoppas att det går åt rätt håll nu i alla fall. 




Nätter utan sömn

Isak har stökat hela natten känns det som. Till sist stod jag inte ut med att höra allt gnäll så jag gick upp med honom, det ger ju ändå inget att vara kvar i sängen sånna gånger.

Nu har vi suttit på en av bryggorna en stund i lugnet och Isak har fått sin morgonvälling. Han är hur nöjd som helst nu och sitter och pratar och pekar på allt runt omkring. Skitunge. 

När de andra vaknar ska vi gå upp till huset igen, men innan dess håller vi oss i morgonsolen vid vattnet. Bäst för bådeIsaks  och mitt lugn. 

Den här bilden togs igårkväll, nu sitter jag där nere på bryggan på en bänk i solen. 


Surfhunden

Passade på att öva balansen lite tillsammans med Harry idag. Han älskade brädan och ville åka mera hela tiden. Bäst var förstås när jag satt och han låg framför mig, då var han nöjd. 
Vi ska prova lägga en badkarsmatta (halkmatta ni vet?) i "fören" så kanske det inte blir så halt för honom.


På ön

Det är så tyst här på ön att det nästan susar i huvudet. Isak vaknade tidigt (04.45) och har hållit mig vaken till å från sedan dess. Sambon gick upp med honom vid 06 men jag kunde inte somna om, tji fick jag för att jag hade "sovmorgon". 
Isak sover i alla fall en stund nu eftersom att han vaknade så tidigt, som sagt. Men trots att han står på andra sidan tomten och bakom ett hus låter det som om resten av familjen står intill vagnen. Så tyst är det att minsta lilla ljud hörs. Galet och skönt, men mindre bra för en ljuskänslig bebis.

Strax ska jag ta ett dopp i havet och tvätta håret. Vi har ingen dusch här på ön (inget rinnande vatten) så då blir det till att bada. 
Vi ska ha kräftskiva ikväll, jag äter inte kräftor men är glad ändå att tillställningen blir av. Det hör ju sensommaren till. 
Nu under dagen blir det mest mys och småfix i fina vädret. Solen lyser nu över stora altanen så jag ligger direkt på trallen och sträcker ut mig medan jag bloggar. Älskar morgonsolen. 

Jag vet inte om ni ser silhuetten av vagnen, men visst står han fint till? 


Lugnet före stormen

Isak sover en liten stund och Harry och jag latar oss. Någon gång ska man väl få det också?



Dagens...

Så här ser jag ut idag. Ny klänning dessutom! 





Mys

Vardagen är igång och jag är ensam hemma med Isak till den 28 augusti medan sambon jobbar. Det är ganska skönt att få vara hemma och bara mysa med Isak ett par veckor innan skolan börjar, ladda batterierna ordentligt. 

Idag ska vi bara busa hemma, Isaks gudmor kommer på besök en stund och lite senare ska vi hämta ut ett paket med alla ytterkläder jag beställde till honom för ett tag sedan. Spännande! 

Vy från golvet där jag leker med Isak. 



Idag

Och så kom solen och det blev 30 grader i vårt radhus. Vi skulle behöva köpa en luftvärmepump för att få ner temperaturen, men någon sådan blir det inte just nu. 

Vi har i alla fall beställt ett 3x3 stort parasoll till baksidan. Så när altanen på framsidan är klar (börjar byggas om ca 2ve) kan vi äntligen börja "inreda" båda uteplatserna och portionera ut alla möbler snyggt. Just nu står allt på baksidan och även om det inte blir trångt för det så ska det bli kul att få i ordning så som det ska vara sen. Och mysa till det. 

På framsidan har vi en stor segelduk att sätta upp som lite solskydd. Men på baksidan har vi ingenting, så det blir nog jättebra när parasollet kommer. 

Vi har funderat på att kanske köpa någon paviljong till baksidan, just för att få lite tak och ett mysigt uterum. Men vi får se. 

Idag består dagen utav detta:
Tvätt, tvätt, tvätt, lite skön läsning och cashewnötter 👌🏻
+ dammsugning. Hur kan det bli så skräpigt på golven när vi knappt varit hemma på hela sommaren? 

Förresten... 
Har ni provat sköljmedlet på bilden? Min favorit!! Den doftar sååå gott! 

Sova sova

Idag är det hemgång som gäller. Isak skulle få sova sin "mitt-på-dagen-lur" så skulle vi åka sen. Men han vaknade efter en halvtimme i vagnen och ville inte somna om. 
La mig med honom i hängmattan och vips så sov han igen, vi måste köpa en hängmatta hem. Perfekt ställa att vila på (i?) tillsammans. 



Lördag


Sista dagen och början på resten...

Idag jobbade jag sista dagen på vårdcentralen, kanske min sista någonsin. Det har varit en rolig tid, framförallt eftersom jag fått många fina ord om mitt arbetssätt och hur jag är som person mot patienter och kollegor - det värmer alltid. 
Att få höra så positiva och fina saker betyder för mig att jag jobbar i rätt riktning, jag ska bara fortsätta att vara som jag är så kommer kunskap och erfarenhet göra mitt arbete ännu roligare och bättre.

Nu väntar tre veckors ledighet innan skolan börjar. Känner både glädje och sorg inför det. Är mammaledigheten redan slut för denna gång? Vart tog tiden vägen?




Kläder för en liten pojke

Vet ni vad, för en-två veckor sedan började Isak gå helt och hållet. Någon vecka efter hans 10-månadersdag bara, min duktiga kille. Han är så söt när han tassar fram, och ganska snabbt går det. Hade han kunnat så hade han nog sprungit. Hehe

En rörlig lite pojke behöver ju bra kläder, även ytterkläder, så när Lekmer skickade mail om STOR REA (får man förresten inte alltid såna mail?!) så gav jag efter och passade på att kika lite på utbudet av ytterkläder. 
Hittade en vinteroverall, ett fodrat regnställ (hade egentligen velat ha ett blått men strunt samma) och även en vindfleecejacka (nu har han två, kan vara bra tänker jag). Allt på 50% rea.

Jag kan inte så mycket om märkena förutom didriksson, dom kan vara rätt rymliga i storleken. Men dom andra får vi se när de kommer om det är något att ha eller ej. 



Fyra barn och en hemsk migrän

Hej på er
Idag har jag och sambon varit barnvakt som sagt. Det har gått jättebra och de stora barnen sprang iväg till några grannar efter lunch, så där stod vi med två bebisar och tänkte "Det var väl inte så svårt med fyra barn?" Hehe skämt å sido...

Barnen har varit små änglar, förutom Isak som visade alla sina humör efter varandra ett par gånger, men annars har de skött sig exemplariskt. Väl drillade!
Jag hade dock en tryckande huvudvärk redan från morgonen som sen eskalerade i någon form av migrän lagom till finalen av barnvakteriet. Två Alvedon Novum passerade systemet utan att märkas, tack och lov släppte det bästa i bilen på väg hem men nu är jag helt slut. Känner mig så trött i kroppen och huvudet, och det är inte pga barnen, det lovar jag. 

Isak sover i alla fall nu och jag ska göra honom sällskap snart så jag är pigg på jobbet i morgon, näst sista dagen. Jag behöver alla sömntimmar jag kan få känner jag, men först måste jag ta en hedlig skiva Skogaholmslimpa med messmör - bästa!

Snygg pose... Eller inte... 

Här stod jag och tänkte "Två barn hos grannarna och de minsta i varsina hål i sandlådan. Lätt som en plätt med fyra barn!" 
Nej, skoja bara... 
Trots min ljusa outfit var jag faktiskt riktigt aktiv i sandlådan. Sån är jag.

Förresten, tre kilo har jag gått upp på "semestern" (tänker på det när jag ser bilden). Nu har jag fem att gå ner, för känslans skull. Vid 58-59 mår jag bäst, så det är väl bara att skärpa till sig - snart. 






Hets hets

I morse åkte vi hem till Sollentuna för att vattna blommorna och packa om. Vi har spenderat hela sommaren i Roslagen men på måndag börjar sambon jobba så då kände vi att det kunde vara skönt att köra hem det mesta av packningen i förväg. 
Under ett par timmar såg det ut som en krigszon här hemma med saker precis överallt, jag förstår inte hur vi kunnat ha med oss så mycket saker. Men nu är det mesta på sin plats, och orkidéerna står och badar. Alla blommor har överlevt i år, trots att vi varit borta så länge. Dock hade en av orkidéerna tappat alla sina blad men den blommar fortfarande, så vi får väl se vad det blir av den. Det blir långbad över natten för dem som kompensation. Hehe 

I morgon ska vi vara barnvakt till tre glada barn i Vaxholm med ett åldersspann på 1-9år. Spännande! Vi får alltså prova vara fyrbarnsfamilj för en dag (nåja, inte riktigt en HEL dag, men ändå). Vi får se vad vi hittar på i morgon, vädret och lusten får bestämma. 

På fredag fyller min pappa och brorsdotter år, så då ska vi väl kalasa lite av den anledningen, ute på ön förstås. På lördag är det Roslagsloppet som vi alltid brukar se från båten. I år tror jag dock att jag stannar på land med Isak, men vetskapen om att loppet går av stapeln är ett starkt sensommartecken. Okej men ändå vemodigt. Sommaren, som varit rätt så kylig börjar gå mot sitt slut. 
Dock ska vi inte glömma att sensommaren och början på hösten kan vara väldigt fin och varm. Vi håller tummarna för det!

Ny knäckebrödslåda, blomskott från mamma, hjärtsten jag fått av ett barn och en bricka från Edblad. Så får ena hörnet av bänken se ut just nu. 


Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0