EXAMENSVECKAN

Full fart även denna vecka, men inte speciellt mycket plugg på schemat. Har en inlämning ikväll (är ändå redan klar) och en redovisning i morgon. Sedan är det klart. Känns helt surrealistiskt. På något vis så känns det som om livet ska fortsätta så här nu, med kursintro, plugg, kursavslut och så börjar allt om igen. Men den här gången börjar det ingen ny kurs.

Jag börjar jobba på tisdag nästa vecka. Känns spännande, skrämmande, läskigt och helt underbart på samma gång. 

Kan inte förstå att jag snart är i mål!

Examensklänningen är framtagen och ska få "hänga till sig" tills på fredag...


Mammas dag

Idag är det mors-dag. Man ska väl visa uppskattning åt sina föräldrar (oavsett hur många mammor eller pappor man har) alla dagar på året. Men det är ändå fint med en speciell dag. Vi diskuterade dock vid frukostbordet att det här med mors-/farsdag kan vara lite gammaldags och klumpigt. Min pappa berättade hur dom i skolan gjorde morsdags-kort, medan en klasskompis som förlorat sin mamma i en bilolycka var förkrossad. För alla som förlorat en förälder kan väl både mors- och farsdag vara plågsam.

Man kan förstås se det som en dag att hylla även sin bortgångna mamma eller pappa. Men som barn kan jag förstå om den här dagen är hemsk, om man mist en förälder på ett eller annat sätt. 

Hur som helst, jag är inte emot att fira alla mammor/pappor lite extra. Det var bara en intressant diskussion vid frukosten tyckte jag.

Jag själv har, framförallt sedan jag fick Isak, upptäckt hur lik jag är min egen mamma.
Nu senast så har jag klippt samma frisyr som henne, utan att tänka på det. Jag pratar ganska likt min mamma, och har ett kroppsspråk som henne. Vi går likadant.
Våra kroppar är rätt lika, och vi är lika långa. Jag kommer på mig själv med att prata med Isak, så som jag minns att mamma var mot mig som litet barn. 
Jag tror vi har samma ambition för våra arbeten, utan att vi riktigt diskuterat det. Vi vill bli riktigt duktiga på våra arbeten, men det får inte ta all tid och energi från våra privatliv - alltså tiden med familjen. Familjen kommer först. Arbetet sedan. 

Min mamma har dock ett långt försprång vad det gäller tålamod. Det är från en annan planet, tror jag. Det "Lundellska humöret" som vi kallar det är inte att leka med. Dessvärre verkar det leva vidare då både Isak och hans kusiner uppvisar symtom. Men min mamma är nog plattformen och basen i familjen, när det kommer till humör och tålamod. Det ska mycket till innan hon fräser till, och gör hon det så vet man att man definitivt har gått för långt.

Jag önskar och hoppas att jag fortsätter vara lik min mamma. Och även min pappa. De har båda en stor del i allt jag lyckats åstadkomma genom livet.

Mamma och Isak, förra sommaren.


Varje minut räknas...

Det känns som om varje liten minut är inplanerad den här veckan. Det är mycket kul på gång, men alla saker som ska göras nu går i ett. För att göra det enkelt, så här ser veckans schema ut i stort: 


TILLÄGG: Såg att upplösningen på bilden blev jättedålig. Jobbar på det. 

Op-selfie

Dagen har varit väldigt intressant och lärorik. Jag är riktigt glad över att jag fått möjligheten att vara med under ett par bröstoperationer idag. Även om jag gärna skulle vara med fler dagar på operation (det var bara idag) så känner jag mig otroligt nöjd med mitt yrkesval. Röntkensjuksköterska känns mer "jag", och nu börjar det kännas som om jag är redo för arbetslivet. Det är mycket kvar att lära, och fullärd blir man inte. Men det känns i kroppen och i huvudet att det är dags att komma ut "på golvet". Pröva sina vingar, och utvecklas. Göra nytta.
Examen är om 16 dagar.



Long time...

Hej på er

Här rullar det på i racerfart, känns det som. Dagarna är inte stressiga, men tiden går så fort just nu. Det här är min näst sista vecka på "mammo", bara det är svårt att ta in. Men det innebär också att examen verkligen närmar sig, nästnästa vecka smäller det. 

Idag ska jag vara med på ett par bröstoperationer. Orsaken till operationerna är bröstcancer, hemskt. Men det är fantastiskt att man ändå kan göra någonting åt det, och att många överlever. 
Jag ser fram emot att få vara med idag, det ska bli intressant och säkert lärorikt. 

Vi hörs! 



Plugga ute

Tänkte skriva lite på hemtentan ikväll, och vad passar inte bättre än ett glas vitt som sällskap? Sitter ute på altanen på framsidan och hör fåglarna kvittra högt. Älskar den här årstiden när det är nygrönt, riktigt ljusgrönt till och med, och fåglarna nästan skriker ut sitt kvitter. Underbart! 



Underbar helg

Helgen har varit helt fantastisk! Mycket bus, lek, sol, värme, god mat och gott dricka. Sambon och jag invigde våra nya cyklar, jag fick ju ny cykel förra året (tror jag det var). Men den har stått hos mamma och pappa i brist på plats. Men nu tog vi oss alltså ut på en cykeltur, och Isak fick sitta i sin fina barnsadel för första gången. Han stormtrivdes! Och det förstår jag, så skön som den såg ut att vara. 

Igår åkte vi ut till sommarstugan över dagen. I höstas målades det i stora huset och igår stryktes väggarna i köket en sista gång. Nu är det golvet kvar, som ska fräshas upp. I vår lilla stuga har det också tagit fart. Vi slängde ut sängen, eftersom vi ska köpa ny, och började måla tak och väggar. Nästa helg blir det ännu mer fix.

Isak har varit lycklig som aldrig förr denna helg, tror jag. Lek och bus med kusinerna sedan i fredas och igår fick han ju åka båt och busa vid vattnet. 

Nu är jag i Uppsala igen. Ser spänt fram emot dagen. Undra vad som ska hända idag?

🔹💠👩🏼💠🔹


Varm vår

Oj så varm och härlig den här helgen har varit. Jag blev lite röd efter gårdagen, då var vi ute nästan hela dagen. Så idag fick solkrämen komma fram. Isak har SPF 50, eco-solkräm, samma sort som vi köpte förra året. Det är den bästa! Både min syster och bror använder den till sina barn. 

Vi är i Roslagen och härjar. Isaks kusiner är här och det är nätt och jämt att de orkar hålla humöret uppe nu. Orken börjar ta slut efter två dagars bus utomhus. Busungar. 

Har blivit sugen på att köpa en ny bikini, eller baddräkt. Och några strandplagg. Sådana älskar jag. Perfekt när man bränner sig så lätt som jag gör, eller ska leka med småttingar vid strandkanten. 

Hittade några godingar från H&M. Hatten har jag redan köpt, men måste nog klicka hem det andra också. Framförallt skorna 😍




GODKÄND

Tentaresultatet har kommit och jag är GODKÄND i kursen Ortopedisk radiologi. Underbart! Känner verkligen att vi närmar oss examen nu. 








Bröst

Dag två på mammo. Har förstått att det finns en himla massa olika brösttyper, både till utseende och innehåll. Intressant!
En del av er kanske tycker att det låter helknasigt att titta på bröst hela dagarna, obekvämt kanske? Men så är det inte. För mig, och för de som jobbar här (antar att de upplever det som jag), är bröst inte en laddad kroppsdel. Det är bara en kroppsdel som vilken som helst. Däremot ska man inte ta ifrån kvinnan som kommer att det för henne kan vara en laddad kroppsdel. Det ska respekteras. Men för mig, är det bara en kroppsdel som jag gärna vill lära mig mer om. Som jag skrev tidigare läser vi inte så mycket mammografi under utbildningen, och därför ser jag fram emot att få lära mig lite mer om hela vårdförloppet. Vad som händer från undersökning till att man hittar någon förändring (benign eller malign) och hur man går vidare. Med utredning och behandling exempelvis. 

Såhär är jag klädd idag, när jag inte är på praktik förstås. Vårigt! 


Mammografi

Sista kursen är igång. Nu är det praktik fyra dagar i veckan fram till examensveckan (och denna vecka är ju kortvecka). I slutet av kursen ska ett projektarbete redovisas och lämnas in, och en hemtenta ska skrivas (men den verkar mest baseras på upplevelser = lätt). Jag läser ju en mammografikurs nu och eftersom praktikplatserna i Sthlm var slut fick jag en plats i Uppsala istället. Det gör mig ingenting eftersom jag kan hoppa på pendeln till Uppsala vid Norrviken station. Och kommunalt tar det lika lång tid till Uppsala som till Danderyd - konstigt nog. Så det går ingen nöd på mig, jag tycker bara att det ska bli otroligt spännande att få komma igång. Mammografi är inget vi läser speciellt mycket av under utbildningstiden, så det blir lite bortglömt. Samtidigt är det, vad jag förstår, brist på mammografisköterskor med Röntgensjuksköterskelegitimation.

Nu sitter jag på tåget på väg till Uppsala i alla fall. Spännande att se vad dagen kommer att erbjuda.

Så här såg morgonen ut hos oss. Myskillen som älskar lastbilar, och gärna vill köra dem på bordet. Ajöss med rosorna, kan jag säga. 😄❤️


Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0