Donera navelsträngsblod

För kanske ett halvår/år sedan läste jag någonstans att det gick att donera stamceller efter en förlossning. Jag hade aldrig hört talas om det tidigare så jag läste på lite om det. De Hematopoetiska stamcellerna kan användas för behandling av immunologiska sjukdomar, leukemi och ämnesomsättningssjukdomar. Vad jag försår skadar det varken foster eller mamman att göra donationen. Visst är det häftigt? 
 
Här nedan är ett uppslag jag fotat ur 'Medicinsk Vetenskap', Nr3 September 2013, sid12-13.
Där kan ni läsa lite mer om det.
Jag själv tycker att ämnet är otroligt spännande, jag menar, att det ens går att göra en sån här sak? Och tänk om forskarna kan komma på hur man kan odla och föröka stamcellerna så att blodet räcker till fler behandlingar... Riktigt intressant!!
 
Såg nu i efterhand att bilderna fick en väldigt dålig upplösning, hoppas ni kan läsa texten ändå.
 
 
 

Träd

Hej på er
 
Här hemma är det full fart... Det målas och fixas som ni vet!
Det är fortfarande lite småkaos här eftersom vi inte kunnat flytta upp till övervåningen än, men trots det har jag ändå funderat lite på inredning (hur skulle jag inte kunna göra det??!).
 
Något som jag verkligen snöat in på nu är träd. Jag googlade lite olika och hittade tillslut två stycken som jag gillar, Myrtenträd och Olivträd. Jag har inte läst på om dem, hur de vill stå (soligt, svalt osv), och jag är lite tveksam till om de "vill" stå där jag helst skulle vilja ha dem. Nämligen i vardagsrumsfönstrena. Vi har ganska stora fönster, de sitter ganska lågt från golvet och de är både höga och breda, så jag vill ha en hög växt i varje fönster. Att bara ha låga saker i ett så stort fönster skulle skapa en "skyltfönster-känsla" tror jag, därför behövs något på höjden som "drar upp" och fyller ut - utan att täcka för mycket. Hehe, jag beskriver lite märkligt, jag vet, men helst av allt skulle jag vilja fäkta med armarna och visa er hur jag menar samtidigt som jag förklarar. Det är så jag gör när jag blir lite exalterad och ska förklara något...
 
Hur som helst... Jag tror inte att träden vill stå i fönstrena eftersom det sitter ett element under, det är inte alla blommor (och träd) som klarar det (mina fina murgrönor dog på ett par veckor i förra lägenhetern). 
När det blir dags att köpa lite dekoration och blommor ska jag fråga i butiken vad de rekommenderar, jag tror det är bäst så. 
 
 
 

Inget annat än flytt...

Hej hej
Det blir lite mycket flyttprat just nu, jag vet... 

Vi packade ihop det sista igår kväll och imorse vid nio fick vi hjälp att köra över ALLT. Det har tagit precis hela dagen att packa upp och komma i ordning. Eftersom målaren just nu håller på med övervåningen får vi sova i vardagsrummet ett tag, vilket inte är supersmidigt med alla kartonger och byråer - men det går. Såklart!

Många grannar kom förbi även idag för säga hej och hälsa oss välkomna, det tycker jag är jättekul! Området känns toppen!



Dagsöversikt

Skoldagen blev kort idag, halv elva slutade första föreläsningen och dagens sista hoppar jag. Det ger mig mer att få åka hem och plugga just nu. 

Den här kursen (Röntgendiagnostisk 2) är rätt intressant men den känns väldigt bred. Det är otroligt mycket att lära sig.
Jag måste försöka fokusera lite mer på plugget just nu, men flytten är så spännande så den tar mycket fokus. Idag ska vi förresten titta på ett färgprov,  och på fredag blir vardagsrummet klart! 

Här nedan ser ni lite inspiration jag letade fram lite snabbt på Google. Vårt   vardagsrum kommer inte riktigt se ut som på bilderna, men kanske kommer vi efterlikna stilen litegrann. Vi får se!



Fantastisk känsla

Idag fick vi äntligen sätta nycklarna i låset till vår nya bostad, som är ett radhus. Som jag har längtat!

Vi började med att bära ner några gamla garderober, några kunde vi använda i förrådet och resten ska vi göra oss av med. Någon som vill ha?

Målaren kom förbi för att se över vad som ska göras. Han börjar redan i veckan, så om inte allt för lång tid kan vi börja inreda på riktigt! Såå kul!



Mer än 40

Här hemma packar vi för fullt. Det har blivit runt 40 flyttkartonger nu plus en del i källaren, och än är det inte klart.

I morgon får vi nycklarna. Jag är så förväntansfull!!
Tack och lov har vi två veckor på oss att flytta ut och städa innan vi lämnar Norrboda.

Under veckan kommer vi förmodligen inte köra så himla mycket saker till nya bostaden, men däremot i helgen som kommer. Då får vi hjälp av släkt och vänner att flytta över rubbet! 

Det blir en spännande (och rörig) vecka som kommer med tanke på att så mycket är nerpackat. Mer än 75% av köket är nerpackat, men några kastruller och tallrikar m.m. är kvar i skåpen fortfarande - lite får vi spara in i det sista.

Nu har jag tagit en paus i soffan men ska strax åka och handla. Vad ska man laga för mat i veckan när det mesta i "krydd- och skafferiväg" är nerpackat? 




Aloevera

Första gången jag kom i kontakt med aloevera-växten var när jag som liten var med familjen i Spanien. Jag var nog runt 8 år och både jag och min syster hade bränt oss under dagen på stranden, inte farligt mycket, men vi var röda (vilket vi lätt blir).
Under kvällen gick familjen till en bar vi kallar Symaskinsbaren, där jobbade/jobbar en kvinna som tipsade om aloevera efter att man bränt sig. Hon sa att växten fanns ute längs gatorna, i rabatterna, så vi gick ut för att leta.
Vi kom tillslut tillbaka med rätt växt, vi tog faktiskt fel en gång, och hon skar sedan upp ett blad på längden. Växtens saft drog hon mot våra axlar, och det kändes faktiskt bättre.

Mamma hade sedan två plantor hemma i Sverige som fick växa i två krukor. Det blev så många skott att krukorna nästan svämmade över tillslut.
Jag tog två skott/knippen (vad kallar man dom?) av henne och dom har fått växa i varsin kruka.

De har med tiden vuxit upp många skott  /knippen/blad bredvid, och även fast jag använde många blad i våras, nästan länsade krukorna (som mjukgörande till händerna), så har dom vuxit till sig snabbt igen. 

Det är verkligen en kul växt att ha hemma.
Jag har funderat på om det går att göra sånt där aloevera-vatten själv, som de säljer i butikerna nu. Är det bara att ha i "köttet" i lite vatten tro?
Ska googla det senare tror jag... :)



Mitt apotek

Jag har länge velat ha en fin medicinlåda, men har aldrig letat aktivt efter en.
Idag när jag besökte Stinsen köpcentrum så gick jag in på Clas Ohlson för att köpa svarta sopsäckar (att trycka ner vinterjackorna i) och då stod den där - den fina medicinlådan!

Så nu är den "installerad" och klar att användas här hemma. Jag är fånigt nöjd!

Fredagsmiddagen...

...brukar ju bestå av Tacos. Men ikväll gör vi hemmagjord hamburgare, det är också riktigt bra fredagsmat tycker jag.

Nu säger kocken att det är mat, ha en toppenkväll allihopa!

Varm fredag

Höstterminens första skolvecka är snart slut. Har hemmastudier idag, så jag ska läsa och skriva lite om några engelska artiklar.

Vädret är ju helt underbart, riktig sommarvärme! Hade mer än gärna spenderat helgen i sommarstugan, men så blir det inte. Det är första stora packarhelgen nämligen!

Den här bilden togs i stugan för någon månad sedan, visst är den söt?

Unga som hamnat fel

Såg precis detta på Facebook. Det är verkligen hemskt och fruktansvärt tråkigt när unga hamnar så pass fel i livet att de börjar utföra brott.
Jag handlar ofta vid Coop i Brunna och har aldrig haft tanken på att bli utsatt för brott där.

Jag hoppas att gärningsmännen åker fast, men inte bara för att få ett straff, utan för att kanske få hjälp och lite guidning i livet.
Tyvärr funkar det inte riktigt så, men jag önskar att det vore så. Att varje gärningsman hade ett litet team som jobbade aktivt med att få tillbaka denne in i samhället. På rätt sida om lagen.

Resultatet

Jag berättade i ett tidigare inlägg att jag tänkte klä in en glas-cylindervas med pinnar, som Ernst. Jag tror verkligen att det kan bli en rolig och snygg inredningsdetalj i nya hemmet.

Igår gick jag ut i skogen och letade fram torkade pinnar (bland hundratals skogsmyror, usch!) och sågade till lite olika längder.
Jag var rädd att limpistolen jag köpt skulle vara lite för stor och klumpig, men den var i perfekt storlek! Tyvärr lyckades jag ändå bränna mig på tummen och handleden ett par gånger så att jag fick blåsor. Klantigt!

Resultatet blev hur som helt bra, jag är jättenöjd. Testade att ha ljus i dem igår, vilket var jättefint, men tanken är att det ska vara blommor i dem sen.
Just nu får pinnarna vara naturfärgade men sedan kanske jag målar dem vita. Vi får se!





Dagens middag...

...bestod av pasta, kyckling och sockerärtor i god sås.

Måndag

Jahapp, då har måndagen snart passerat!
Idag var första dagen på termin tre, och det kändes. Även om vi inte satt stilla så många timmar var det ändå jättejobbigt att sitta stilla och lyssna. Det kommer nog ta en vecka eller två innan jag anpassat mig.

Eftermiddagen och kvällen har varit lugn, jag skrev rent lite anteckningar och precis när jag var klar kom glassbilen tutandes. Kunde inte låta bli att springa ut och köpa både strutar och glass på burk.
Den på burk var jättesöt och jättegod!!

Ny belysning

Vi har egentligen bestämt att vi inte ska handla något till det nya hemmet innan vi flyttar in. Men eftersom jag fick några hundralappar i rabatt hos MIO, med utgångsdadum i morgon, så kunde jag inte låta bli. Jag går på de flesta såna där försäljningsknep, med kampanjer och rabatter.

Det blev två nya taklampor i alla fall. En av dem köpte jag visserligen på Chilli, men båda två liknar varandra i stilen.
Lampan Josefine ska hänga i nya köket över matbordet är det tänkt. Tyvärr hittar jag inga mått på den men den är i ungefär samma storlek som lampan Lafayett, som ska hänga i nya sovrummet.

Längtar tills jag får hänga upp dom på respektive plats!!

En dag på Grinda

Igår åkte familjen med båt från Vaxholm till Grinda. Vädret var lite osäkert men vi chansade. När vi först kom dit var det fint väder, men kort därefter kom regnet och allihopa blev genomblöta. Minst sagt!
Vi tog oss till värdshuset där vi stannade tills det slutade regna. Lagom tills vi skulle äta kom solen och sedan hade vi strålande sol resten av kvällen.

Vi tog båten tillbaka till Vaxholm och sov sedan kvar på orten.

Trots det växlande och lite dramatiska vädret var det en superbra dag!


Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0