Sista salstentan

Jag har varit ett vrak ett par dagar pga tentaångest och mycket att göra. Isak ville inte vara sämre så han bröt ihop igår för att han hade fått ett sår på tummen och för att han inte fick känna på elden under förskolans öppna hus igår. Det grillades scoutbröd, tror jag det kallades, men medan jag såg fram emot att smaka på brödet så ville Isak titta på elden - nära. Det blev viljornas kamp och sen gick vi hem.
Ville sätta mig på golvet när jag kom hem och äta upp kakorna jag köpt av en skolklass. Men med räddning av paddan som underhållning för terroristen så lyckades jag svänga ihop en middag. En god till och med. 

Skypepluggade med en vän igårkväll och det kändes bättre inför tentan. MEN när jag trodde att vinden hade vänt och jag lagt mig för att sova vaknade Isak och VÄGRADE somna om. Det var tummen som gjorde ont, han skulle babbla, sjunga, busa, gnälla OCH gosa med sina mjuka små händer över mitt ansikte, armar, rygg och ja.... Jag höll på att bli galen. Naglarna behövde visst klippas igen också kände jag....

Prick tre, alltså 03.00, somnade han och jag fick tre timmars ostörd sömn. Perfekt uppladdning inför ångesttentan.

Men där slutar mitt "neggande". 
Väl i skolan var tröttheten borta och fokuset var framme. Tentan kändes tjock och var på närmare hundra poäng. MEN, det kändes bra. Jag har goda förhoppningar om att jag har klarat den, och är det så så har jag skrivit min sista salstenta i den här utbildningen. Underbart!

Nu ska jag ta helg och ladda för sista kursen - mammografi! 

Trevlig helg! 

Bild från duggan, som också kom på dagens tenta.


Ännu en slutspurt...

Den här slutspurten är helt galen...
Tre av fyra examinationsformer i denna kurs är nu avslutade, och på fredag sker den sista. Då skriver jag förhoppningsvis min sista salstenta för denna utbildning. Om jag klarar den, vill säga. Det har varit så mycket nu de senaste veckorna att jag faktiskt tvivlar lite på hurvida det ska gå på fredag. Hjärnan är på hundra platser samtidigt, och det gör tyvärr att viktiga kunskaper inte släpps in och lagras.
Idag har jag en föreläsning som sträcker sig över hela dagen, men onsdag och torsdag kan jag viga åt att bara plugga. Det känns i alla fall bra.



Det är så fint hemma nu, med alla blommor och helt nystädat.
Hoppas bara att blommorna ute inte frös sönder under natten. Dom såg lite ledsna ut, men jag hoppas dom repar sig när temperaturen stiger under dagen. 

Dagen före visning

Idag har vi haft Isak hos mormor och morfar, medan vi piffade inför visningen i morgon. 
Förutom att städa så köpte vi lite nya blommor, och sen har vi plockat undan lite prylar. Tycker vi har väldigt undanplockat och fint i vanliga fall, men jackor, pärmar, morgonrockar och toalettartiklar vill ju ingen annan se. Så sånt har åkt ner i lådor sålänge. 

Nu håller vi tummarna att många kommer på visningen och att någon vill köpa vårt fina hem. 



Examen närmar sig...

Ja, examen närmar sig med stormsteg. Nästa vecka på måndag är det en individuell redovisning och på fredag är det tenta. Sedan är kursen slut. Min sista kurs är en mammografi-kurs. Ska bli intressant att lära sig mer om det ämnet.

Jag beställde en till examensklänning, den första var gudomlig men kändes inte rätt till sist. Men den andra klänningen som jag hämta ut i veckan var perfekt! Förutom storleken.
Mätte mig för att det skulle bli ordentligt, men den blev ändå för stor. Så nu är en mindre storlek beställd.
Det är en lite annorlunda klänning, tycker jag, men den är riktigt snygg. Den är smal i modellen, lång med slits och går runt halsen, istället för axelband. 
Ska beställa matchande skor snart också. Vad tror ni om någon av dessa?

Båda skorna är från Nelly, och likaså bilderna.
Tycker skorna till vänster är så fina, men tror dom till höger är mer bekväma om man tittar på bredden på klacken. Vi får se vilka det blir.





Röjer

Idag röjer jag lite i förrådet, försöker få grepp på vad vi har, vad som behöver vara tillgängligt och vad vi kan förvara hos mina föräldrar ett tag. Tills vi flyttat in i huset och har förråtsplats åt allt. Både jag och sambon ogillar oordning, så därför ska förrådets golvytor helst vara tomma, till exempel. Just det kriteriet börjar bli lite svårt när man börjar stuva ut urvuxna bilbarnstolar, och sånt. Men överlag tycker jag vi får plats med allt vi behöver där, och lite till.

Isak sover ute på baksidan, så nu ska jag göra ett städryck. 

Har både hängslen och livrem på vagnen idag. Det är sol och skurar om vartannat, så då får både paraply och regnskydd göra sitt.


Pizzamiddag och tårtkalas

Igårkväll hade vi min "gamla" mammakompis här med sin familj. Vi åt pizza och hade lite fredagsmys tillsammans. 
Känns som om det var evigheter sedan vi var mammalediga ihop... Hur kan tiden gå så fort? Bebistiden var (i alla fall för oss) väldigt intensiv, men den är verkligen över på ett kick. Kanske är menat så, med tanke på hur trött jag var första.... året? Halvåret? Tre månaderna? Ja, när var man som tröttast egentligen? Den saken, tillsammans med smärtan vid förlossningen, har min hjärna förträngt. Lika bra.

Idag har vi varit på 10-årskalas. Mycket bus och skoj, och gott att äta. Det var en av Isaks kusiner som fyllde år, så det blev en liten familjerträff på köpet. Bara det gör ju att man älskar kalas. 

En enkel dukning till en enkel pizzamiddag, igårkväll.


Radhus till salu

Nu är vårt fina lilla radhus till salu! Det känns lite ledsamt att veta att vi inte ska bo här i höst, för trots allt älskar jag läget på vår bostad. Vi har ju även satt vår prägel på det genom att renovera köket, fixat ytskikten och byggt två jordbävningssäkra altaner. Det kanske är dom jag kommer sakna mest. Dessutom finns det så mycket minnen här från graviditeten och Isaks 1 1/2 år. 
Men jag hoppas att nästa ägare får lika fina minnen och tar hand om bostaden, framförallt altanerna. hehe
 
HÄR kan ni gå in om ni är sugna på att se hur vi har det, och kanske köpa vår fina bostad. 
 
 

Två fjärdedelar avklarade?

Japp, nu är två av kursens totalt fyra examinationsformer klara. Duggan (visserligen frivillig) är klar och godkänd, det ger mig fem extrapoäng att lägga på tentaresultatet. Idag redovisades ett grupparbete och tycker lärarna att vi uppfyllt kriterierna för arbetet får vi ytterligare fem extrapoäng att lägga på tentaresultatet. Inte illa.

Vi började inte förrens ett idag, så jag lämnade Isak vid nio och hann sen plugga lite. Har även börjat läsa boken GREY, som är "femtio nyanser..." fast ur Christians Grey's perspektiv. Snuskbok, kanske en del av er tänker. Men ärligt talat är den inte speciellt snuskig, läs själva får ni se. Det handlar mer om kärlek och stark kemi och dragningskraft mellan två människor, sånt älskar jag att läsa om. 

Skulle få lite egentid ikväll förresten, på Ica Maxi. Gillar att handla själv på kvällen, det är oftast lite folk och jag kan gå i lugn och ro själv. Men idag var det sinnessjukt mycket folk där. För det första var parkeringen smockfull, har aldrig sett den så full någonsin. För det andra var det massa småstond med korvgrillning ute och en massa "smaka-på-saker" inne. Hysteriskt. Som om inte det vore nog, det var galna kundrabatter på vissa saker. Så folk storhandlade krossade tomater för fem kronor styck och chokladkakor för ännu mindre, ungefär. Det var visst någon event-kväll.
Där rök min lugna egentid. Köpte bara det jag skulle...nästan. Hittade våtservetter till bra pris så det blev en bunt. Urtrist. Haha men jag är nöjd ändå.



Sol och blåmärken

Idag har jag pluggat hemma. Är lite tankspridd just nu så det gick lite trögt, fick upp farten lagom tills jag skulle hämta Isak vid två. Typiskt. Har några timmar på mig i morgon att nöta, sedan ska jag iväg till skolan på eftermiddagen. På fredag har jag studiedag igen, känns skönt. Man hinner beta av lite plugg då i alla fall.

Isak hade snubblat och slagit i huvudet i sandlådekanten på förskolan idag. Han hade nog sin livs största bula mitt i pannan. Pedagogerna tyckte synd om honom och de kändes som om de höll andan lite i väntan på min reaktion när jag fick se "hornet". Jag är inte den sortens mamma som oroar mig för bulor och skrapsår, klart jag tycker synd om Isak om han slår sig. Men sånt där "smått" är inget att bry sig i. Så vild som han är så är det minst ett skrapsår och bula om dagen.
Såna där saker kan ju förresten inte pedagogerna styra över heller, så man kan ju inte precis bli arg. Barn är barn.

Nu är det sovdags för Isak. Sen ska jag plugga någon timme innan det är soffdags. 

Vår soliga framsida, det har ju varit riktigt härligt vårväder nu några dagar. Underbart!


Husdrömmar

Hörni, NU har vi köpt hus. Helt galet och underbart! 

Det finns så många saker jag älskar med detta hus: dubbelgarage, öppna ytor, öppet till nock vid husets hall, fem sovrum (!), bubbelbadkar, två duschar, inglasad altan, tvättstuga med egen ingång, stor tomt (1149kvm) gäststuga, lekstuga, nära till vattnet och till ett utomhusbad, stora fönster, nära till naturen....m.m. Det finns hundra saker med huset som jag älskar!

Det vi funderade över var om pendlaravståndet, mest för min del, skulle fungera. Idag tar det ca 25 min för mig till Danderyds sjukhus med morgontrafiken inräknad. Från vårt nya hem tar det ca 55 minuter - enligt GPS:en. Restiden blir ju ungefär det dubbla för mig, och det vi frågade oss var om det var värt det. Vi resonerade så att vi får mycket mer hus och tomt för pengarna där vi köpt, jämför med exempelvis Sollentuna eller närliggande orter. Huset vi köpt väger upp något ökad restid. Det är verkligen värt det! 

Några saker jag verkligen ser fram emot med huslivet är att vi kommer ha plats över för gäster att övernatta, yta på tomten för gungor, studsmatta, sandlåda osv. Plus att avståndet mellan hus och grannar blir lite större. Jag vill gärna ha grannar, men helst inte vägg i vägg. 

Det kommer nog bli en hel del skrivande om huset framöver. Och säkert lite bilder. Här kommer några sålänge:







Personalfest

Igår var jag som sagt på personalfest med nya jobbet. Det var en väldigt rolig och bra anordnad fest. Dessutom var det maskerad med tema musik. Jag hade beställt en lady gaga-peruk, men den var så ful så det alternativet gick bort. Den fick mig att se ut som en blandning av Miss piggy och Dolly style, inte så charmigt. Jag tog det säkra kortet och klädde mig rockigt istället. 

Idag har jag ont i fötterna efter all dans. Men det är det värt!

Vi höll till på Kevinge golfklubb, eller om det heter Stockholms golfklubb. Väldigt fint ställe med utsikt över bl.a. Edsviken. 


Första cykeln

Isak älskar att cykla. De har ett gäng cyklar på förskolan som han försöker behärska. Att trampa på pedalerna fixar han inte riktigt än, men han går med fötterna. Eller blir skjutsad av de andra barnen.

Nu har vi köpt en springcykel/balanscykel till honom, en sån utan trampor ni vet. Han fick prova en i butiken (XXL) och förstod direkt att han skulle sparka sig fram. Nu ska vi öva massor hemma!

Vi tänkte köpa en begagnad först. Men ingen hörde av sig när jag efterlyste en springcykel på diverse köp-/säljsidor, så det fick bli en ny. Visst är den snygg? 
Isaks första egna cykel. 


Fredag

Gnuggar geniknölarna, vi har hittat två hus vi är intresserade av. Båda ligger i samma ort, men i olika kvarter. Det ena huset är på 173 kvm, och ligger bland lite mindre hus. En del av dem är sommarstugor från början. Det andra huset är på 180 kvm och ligger i ett kvarter med vräkiga villor. Det sistnämnda är utsatt för ca 200 000kr mer än det andra, och kommer nog stiga mer i pris än det förstnämnda. Men vi gillar båda.

Det förstnämnda huset har fem sovrum, och det sistnämnda har fyra men ett litet allrum på övervåningen också. Tomterna är stora och båda husen har dubbelgarage och uterum. 

Vi ska kika lite på områdena igen idag, så får vi se vad som händer under nästa vecka. Kanske bestämmer vi oss för att satsa på någon av villorna, eller inte. Vi får se, men intresserade är vi!

Ikväll ska jag på personalfest med nya jobbet. Ser verkligen fram emot det! 


Tisdag

Idag har vi två eftermiddagsföreläsningar med start kl 14 i Solna. Jag är inget stort fan av eftermiddagsföreläsningar, min hjärna blir så trög på eftermiddagen. Men det är ju som det är med den saken.
Passar på att plugga lite nu innan det är dags att åka istället, men allvarligt talat är jag inte speciellt effektiv med den saken heller just nu. Vet inte vad det tagit åt mig men det känns som om jag tappat fokuset ett tag. 

Vi ska förresten titta på ett hus i morgon (kanske det som distraherar). Det är ett riktigt häftigt hus men risken finns att det sticker iväg prismässigt. Vi får se helt enkelt. Men det är ett drömhus, med drömtomt, och det ligger så fint med vattnet relativt nära. Däremot ligger det rätt långt från Danderyd, kanske lite längre än vi först tänkt oss. Så vi får se när vi varit på plats i huset om det är värt avståndet. Spännande hur som helst.

Bjuder på en bild, som inte har med inlägget att göra, men som är så söt. 
När vi kommer hem från föris på dagarna så får Isak byta om och klättra upp på toaletten och tvätta händerna. Men han älskar att leka med vatten, så det slutar oftast så här. Han nästan badar i handfatet till slut. 


Påsk ut, vår in.

Påsken åkte ut idag, och fönstrena är nyputsade. Det känns "vårigt". Jag har några småtråkiga saker kvar på to-do-listan vad det gäller städning. Som att duscha alla blommor, för att få bort damm från bladen, och tömma lådan i köken under vasken med alla källsorteringshinkar. Skulle behöva torka rent från smulor och sånt som hamnat brevid, men en sån enkel uppgift hamnar alltid sist på dagordningen - eftersom det är tråkigt. Hehe 

Har en kartong och en påse med urvuxna kläder från Isak också. Den står i vardagsrummet eftersom förrådet är helt knökat. Vi MÅSTE hitta ett hus att köpa snart, med stort garage eller förråd så att vi får plats med allt sånt här. Drömmen vore ju att ha en förrådsdel för urvuxna kläder, säsongskläder som vinterskor/-jackor och sånt. Sedan en förrådsdel med cyklar, pulkor och utomhusleksaker. Och så en förrådsdel för trädgårdsredskap, gräsklippare och sånt. Det är väl inte för mycket begärt va? 

Vi avslutade söndagen med att grilla. Vädret har ju varit alldeles vitt och molnigt under dagen, men några solglimtar fick vi ändå se under tiden vi grillade och en stund efter. Härligt!



Frågor och svar om röntgensjuksköterskeutbildningen och yrket

Jag har fått några frågor om röntgensjuksköterskeyrket och utbildningen, så jag ska göra mitt bästa för att besvara dem. Det får bli ett eget inlägg tänkte jag, eftersom det kanske är fler som funderar på samma frågor. Dessutom insåg jag i efterhand att jag är för intresserad av detta för att svara kortfattat.
 
Jag ska säga det att upplägget i röntgensjuksköterskeutbildningen kan variera lite beroende på var i landet man läser, så mina svar utgår från hur det fungerar där jag läst - på Karolinska Institutet i Huddinge.
 
Utbildningen är sex terminer och under varje termin finns ett VFU-tillfälle (verksamhetsförlagd utbildning). Varje VFU fokuserar på exempelvis slätröntgen (tvådimmensionell röntgen) och mammografi, datortomografi och angiografi, magnetresonanstomografi och ultraljud, pediatrisk radiologi osv. På så sätt roterar man runt vid olika modaliteter och får lära sig en del om varje. Mest praktik görs nog på slätröngen, där man röntgar exempelvis lungor, höfter, armbågar etc.
Uföver denna praktik har vi några få korta tillfällen med praktik på avdelningar, som inte fokusrar på röntgen. När vi läste omvårdnad hade jag praktik på Urologmottagningen på KS, Solna. Jättespännande! När vi läste akutsjukvård gjorde jag en kort praktik på akutmottagningen på KS, Solna. En del hade praktik på en utryckningsstation och fick åka med när ambulansen fick utryckning. 
 
Det många inte vet är att röntgensjuksköterskeutbildningen ändå skiljer sig ganska mycket om man jämför med utbildningen för "vanlig" sjuksköterska. Vi har huvudämnet radiologi, och allmänsyrrorna har huvudämnet omvårdnad. Det innebär att vi läser mycker radiologi, och inte alls lika mycket omvårdnad som allmänsyrrorna. En del tror också att röntgensjuksköterskeyrket är väldigt smalt, men det är det verkligen inte. Det finns många olika områden att utforska och det är en ständlig utveckling på tekniken. Faktum är att det är ett rätt tekniskt yrke, men med (oftast) korta patientmöten. Om jag går till mig själv så skulle jag verkligen inte kalla mig för en teknisk person, men eftersom tekniken inom detta område är så intressant är det lätt att lära sig. 
 
Som det sett ut när vi gör praktik så blir man tilldelad ett storsjukhus (oftast beroende på var man bor), som Danderyds sjukhus, Huddinge sjukhus, S:t Görans sjukhus etc. Till varje storsjukhus tillhör ett gäng mindre sjukhus och kliniker. Så för min del som har haft Danderyd som storsjukhus har jag även Täby närsjukhus, Sophiahemet och Nortälje sjukhus i mitt nätverk. Under de olika VFU-perioderna roterar man på dessa sjukhus för att få en inblick i hur det fungerar på olika platser, för verksamheten ser lite olika ut beroende på sjukhusets storlek och viljen patientgrupp som finns där (gamla, unga, oftast sängliggande eller oftast gående). 
 
Många jobbar extra på sina praktikplatser under utbildningstiden, och även under somrarna. Du arbetar då som undersköterska under tiden du inte har legitimation och får inte utföra riktigt allt som en legitimerad får, men du kan bli deligerad till vissa arbetsuppgifter som gör att du ändå får göra väldigt mycket. Det ger en bra erfarenhet och inblick i verksamheten att arbeta extra.
Många får jobb på sina praktikplatser efter utbildnigstiden, men även på andra kliniker och sjukhus. Vi tar examen 3 juni men jag tror att de flesta i min klass redan skrivit på anställningsavtal. I år har det varit ganska lätt att få jobb, men generellt sett tror jag att man kan säga att det är lätt att få jobb som röntgensjuksköterska. 
 
Efter examen ska socialstyrelsen utfärda din legitimation, och när du fått den har du behörighet att jobba med det mesta inom röntgen - skulle jag säga. Däremot är det viss upplärningstid på modaliteter som datrotomografi (DT) och magnetresonanstomografi (MRT) etc. Så beroende på hur många nyanställda det finns på din arbetsplats kan det bli "kö" till en modalitet för att få lära sig "köra" den. Eftersom vi haft mycket praktik på slätröntgen händer det därför att många nya börjar där, och sedan går vidare med att lära sig något annat på sin arbetsplats. Men sådant är upp till arbetsgivaren att planera. Bäst är ju att alla på arbetsplatsen kan göra allt, eller det mesta, och att de som gör det är bra på det. Eftersom tekniken utvecklas mycket är det snart svårt att bli duktig på alla områden, så i framtiden kanske man specialicerar sig mer inom vissa områden, som angio osv. 
 
Jag visste väldigt lite om detta yrke när jag började utbildingen, men har med tiden blivit helt såld. Det är ett fantastiskt yrke! Röntgen är en otroligt viktig del i vårdkedjan och ofta den pusselbit som gör att man kommer på vad orsaken till patientens problem grundar sig i.
 
Jag hoppas att Du som undrade lite om röntgensjuksköterskeutbildningen och yrket fått svar på dina frågor. Annars är du välkommen att fråga igen. 
 
Ha en riktigt fin söndag allihopa!

Vår

Hörni, gatorna hos oss är sandsopade! Vilken lycka! Det betyder att det faktiskt ÄR vår. 

Lämnade Isak på förskolan vid nio. Åkte sen och köpte en cykel åt sambon på XXL. Jag fick en cykel förra sommaren men har inte hunnit använda den. Vi har en barnsadel också. Så nu ska det monteras och cyklas, hela familjen! Isak ska få en balans-/springcykel lite senare i vår också. Spännande att se hur han hanterar den.

Efter cykelinköpet har jag pluggat lite, och vid två hämtade jag Isak. Vi gick ner till Norrviken-centrum. Eller, centrum och centrum. Det finns en Ica-butik, en tobaksaffär, grill och en köttbutik (Percys kött). Inte så stort med andra ord. 
Jag hämtade ut ett paket och sen tog vi bussen hem. Det var första gången Isak åkte buss. Han blev lite ängslig över att människor klev av hela tiden, men inte vi. Men det var ändå spännande. 

Sen har vi myst hemma, och nu sover Isak. Sambon är borta ikväll så jag får välja tv-program själv - alltså lets dance. 

Hittade förresten några gamla bilder på datorn när jag letade efter några sparade föreläsningar. Ser ni vad blond jag var? 

London 2010

Alltså, vad är det för jäkla outfit? 😂

Känner för att boka en frisörtid och ljusa upp håret ytterligare, när jag ser den här bilden.






Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0