En morgon och lite till

Torkat bort barntandkrämen från skjortan, tagit disktrasan och skrubbat knäna för att få bort de vita dammringarna som blir när man ålar efter Isak på golvet vid påklädning, letat upp sista bitarna av ostmackan som någon marinerat soffan med, rafsat ihop skolsakerna och en matlåda ur frysen i blindo (undrar vad som döljer sig under det frostade locket?). 

Att plugga med barn är lyxigt på många sätt, jag har en del varierande tider som gör att Isak sällan behöver sluta sent (senast 15 någon gång ibland). Som tidigast börjar han 07.15, och det är väl ändå okej. 
Den här veckan är rätt lugn, och nästa vecka börjar C-uppsatsskrivandet. Då styr jag tiden själv (tillsammans med min skrivpartner) fram till den 8/2 när det är inlämning, om jag minns rätt. Nästa vecka ska vi börja intervjua, det känns spännande men också lite svårt. Jag har aldrig intervjuat på riktigt någon gång, men det är bara att köra på så får man lära sig med tiden.

Förresten, hade ni en mysig första advent?
Det hade jag. Frukost och förmiddag hos mina föräldrar och därefter adventsfika med sambons familj. 


Sysslorna får vänta

Vid 09.20 hade jag tid hos Sollentuna specialistklinik för att etsa så att jag inte blöder näsblod lika lätt. För att göra historien kort så kan jag säga att det dröjde länge innan jag fick komma in och det proceduren har vart mindre smärtsam på andra kliniker...
Hur som helst...

Isak fick vara hemma från föris idag eftersom jag ändå är hemma och bara smågrejar. Han somnade i bilen på väg hem från kliniken och sover fortfarande. Helt fel tid. Normalt sett sover han en gång om dagen och då mellan 11.30-13/13.30. Men jaja, strunt samma. Får bli såhär idag. 

När Isak vaknat ska vi äta lunch och sen åka och göra några ärenden. Bland annat köpa färg till Isaks kök, handla fredagsmys och kanske ta en sväng till Sollentuna C för att inhandla sista julklapparna. Eller, några till återstår men dom ordnas sista veckan. Kan tyvärr inte säga mer än så just nu.

Sysslorna får vänta, när man har möjlighet att gosa med en (sovande) Isak bortprioriteras allt annat
❤️


30 minuter för mig själv

Slutade skolan tidigare än väntat idag, så när jag kom hem var det en hel timme tills jag kunde hämta Isak. Han brukar sova till 13 så innan dess kan jag inte komma. 

Efter att jag tömt diskmaskinen och gjort "måste-saker" hade jag trettio minuter kvar till mitt förfogande. Inget plugg att göra och inga andra måsten. Kan låta knäppt för vissa men nu har jag legat i soffan och inte gjort nååågonting all den tiden. Så skönt. Lugnt och tyst, trettio minuters vila!

Men nu ska jag hämta Isak, sen får vi se vad vi hittar på. 😊

Ser ut som om jag har ringar breda som ögonbrynen under ögonen... Kanske jag har? Haha 


Julklapp

Vi jobbar rätt hårt på önskelistor i vår familj. Isak och kusinernas önskelistor skickas kors och tvärs mellan mor- och farföräldrar, gammelmödrar och -fäder, syskon och vänner.

På så vis vet man vad som är populärt och "inne" hos varje barn just nu.

På något vis känns den här julen mer speciell än förra, även om det var Isaks första. I år kan han uppleva saker på ett helt annat sätt, öppna några paket själv och se granen på ett annat vis än för ett år sedan. 
I år ska vi däremot inte ha någon gran inomhus, hela grejen kommer göra mig gråhårig om jag måste passa hela tiden så att Isak inte äter barr, kulor eller klättrar upp i den. I år ska vi ha en gran på altanen på baksidan istället, den är helt tom som en dansbana nu när möblerna är undanplockade för vintern. Så det blir nog fint med en gran där. 


Vi hade hur som helst inte tänkt köpa så många julklappar till Isak, han kommer få så mycket ändå. Men några julklappar blir det i alla fall, en pulka, en bok med djurläten och bilder, kanske en ny matta till hans rum och sist men absolut inte minst - ett kök. Han ska få ett Ikea-barnkök för det vet vi att han kommer älska, Isak är nämligen stormförtjust i att plocka i kusinernas små kök de har hemma.
Jag tänkte göra om köket, "silverdetaljerna" får vara kvar men jag ska klistra dekorplast på bänkskivan med vitt marmortryck och sen ska resten målas vitt eller grått. Har inte bestämt mig än, vilken färg tycker ni?

Orginalköket från IKEA

Något åt det här hållet ska det bli istället...





Blodbad och akutenbesök

Har sedan i torsdags blödit näsblod flera gånger, igår så pass att det knappt slutade med blodstillande vadd... Helt slut efter en timmes blödande. 
Åkte till KS-akuten i Solna (15 min hemifrån) när blödningen lugnat sig eftersom de har en öron-, näsa-, halsjour där. Fick komma in på en gång, två sjuksyrror förberedde för nytt blodbad med förkläden och skulle bedöva näsan inför att läkaren skulle etsa (typ bränna det stora blodkärlet så att blodet tar mindre småkärl istället). 
Tyvärr var väntetiden lång eftersom läkaren var själv på både vuxen- och barnakuten så jag chansade och åkte hem istället. Har inte blödit mer men ändå bokat en tid hos Sollentuna specialistklinik till på fredag för att etsa. 
Minst en timmes hängande över handfatet varje gång det drar igång är orimligt, framförallt när inget hjälper ordentligt. 
Är otroligt trött idag, för lite sömn i kombination med näsblod är superdåligt. 



ÄNTLIGEN

Äntligen är tentan i Röntgendiagnostik 3 skriven. Den kändes bättre än förväntat men det betyder inte att jag klarat den, men hoppas kan man alltid. 

Nu är jag på väg hem, sambon plockar upp mig på stationen och sen hämtar vi Isak på föris. Vi ska ha en mys- och fixardag resten av fredagen och i morgonförmiddag åker vi till Roslagen. 

Det var länge sedan fredagen var så efterlängtad som denna gång, en stor sten har kastats ur ryggsäcken i och med att denna tenta är skriven - hur än resultatet blir. 

Jag ser fram emot en helg med familjen nu.

En säkert fyra år gammal bild på mig och love. Tycker det syns att det är ett tag sedan, sambon är långhårig och jag är gul av BUS. Tur att det inte syns i svartvitt. 😊
Pussbilder är egentligen inte min grej att lägga upp. Men idag känns det passande.
❤️


Lugn för en sekund

När jag lägger Isak kryper jag upp i fåtöljen vi har brevid spjälsängen i hans rum, Isak ligger då i min famn och dricker välling. Varken han eller jag säger något,  vi lyssnar bara på speldosan i ett av gosedjuren som han fick när han var en lite plutt.
Sen somnar han så fort flaskan är slut och då lägger jag ner honom i sängen. Fast ofta sitter jag kvar med honom i famnen en stund och bara myser.

"Somna själv" propagerar en del föräldrar på att barnen ska göra, och visst är väl det målet. Men just nu är det här så mysigt och konfliktfritt, det funkar för Isak och det funkar för mig och sambon, så då kör vi på det. 

Innan Isak somnar får telefonen ligga åt sidan, men när han somnat brukar jag ibland blogga eller kolla Pinterest eller något annat som rensar tankarna lite. 

Igår kollade jag igenom standardkrdjorna (H&M, KappAhl, Lindex) för att se om de hade något fint till Isak. Lite nytt hade kommit in sedan jag kollade senast, här är några (gamla och) nya favoriter:

Segt upplopp

Tenta på fredag, patientfallsredovisning, ytterligare ett patientfall som ska skickas in inför nästa kurs, revideringar på PM:et, tentaplugga (när då?), hämta/lämna barn. 

Just nu är det för mycket, och tyvärr blir ju bloggen lidande av det men jag vet att ni förstår. 

Jag skulle behöva en vecka till att plugga inför tentan. Men jag har EN dag. Det blir kvällsplugg ikväll, i morgon och på torsdag. På dagen i morgon har vi repetition inför tentan i skolan som jag gärna vill gå på, vilket gör att torsdag är den den enda dagen kvar att plugga. 

Hade sambon kunnat hämta och lämna Isak och haft honom här hemma så kunde jag fokusera mer på plugget dagtid. Men när han åker före mig och kommer hem långt efter så är det ju jag som får hämta. Det gör jag gärna, jag vill ju mysa med Isak 24/7, men i tentaperioder hade det underlättat att kunna klona sig...

Jag känner mig lite trött...
Glad men med panik och hjärtat i halsgropen. Härlig kombo.
Redovisade ett patientfall inför hela klassen igår - med öppen gylf. 
Det går bra nu.


Godmorgon och välkommen in i debatten

Godmorgon

Sitter på pendeln och smsar med en vän om huruvida abortgränsen bör sänkas eller ej. Hett ämne en torsdagsmorgon va?

Gränsen för sen abort anses vara ve 22 men foster har räddats i ve 21, är det då rätt att få göra abort så sent?

Frågan är inte enkel, men som jag ser det bör man sänka abortgränsen till ve 12 och därefter ska inga aborter göras - helst. Någonstans måste man ju sätta gränsen, även om det förstås kanske inte går att ha en absolut gräns. Men ve 12 känns mer rimligt än ve 18-22. 

Jag är för abort, det är klart att kvinnan själv ska få fatta det beslutet. Men fostrets hjärta börjar slå ve 6, och därefter är det ju faktiskt en levande varelse, förmodligen en omedveten sådan - men ändå. Så var går gränsen för när en människa får bestämma över en annan människas liv? Jag tycker nog att den gränsen passerats redan när vi nått ve 22! 
Det kan förstås finnas sjukdomstillstånd hos foster och mor som gör aborten nödvändig, men det är inte dom gallen jag pratar om nu. 

Abort ska heller inte användas som preventivmedel. En oplanerad graviditet kan förvisso ske, men har man haft sju sådana med lika många aborter är det ett stort problem och minst sagt bristande omdöme hos kvinnan - kan jag tycka. Har man gjort allt för att skydda sig och ändå blir gravid är det förstås en annan fråga, men det är inte heller vad jag pratar om här.

Kommentera gärna vad ni tycker!

Godmorgon


Kväll

Så kom kvällen...
Om det är någon timme jag är effektiv så är den den mellan 19-20. Isak nattas vid 19 och därefter gör jag allt jag inte hunnit med under dagen plus att jag förbereder för morgondagen. För mig är det mycket värt med lite lugn och ro innan det är dags även för mig att sova. Tv-tittande är inte så viktigt, jag gör hellre annat om det inte finns något bra att se. När vi renoverade här hemma så var vi överens om att det var skönt att inte se på tv så mycket på kvällarna, det blev ju liksom aldrig av när vi hade så mycket annat att pyssla med. 
Ikväll är det "Bonde söker fru" och "Modus" på tv som jag följer. Innan dess ska jag ögna igenom ett arbete som ska redovisas på måndag, ni kanske tycker att det låter som om jag har all tid i världen att göra det men dagarna fram tills dess är smockade med annat. 
Därefter ska jag ta fram skolmaterial och sånt som jag behöver i morgon när vi har bildseminarie. Då läser vi remisser och ska utefter frågeställningen komma fram till val av undersökning, och därefter titta på bilder och se om vi kan identifiera patologi. Skoj! Det blir nog mycket MR, CT och angio imorgon. 

Trevlig kväll! 


Förlorade en budgivning vi aldrig deltog i

Jag hemnetknarkar. Det är riktgt jobbigt, jag kan liksom inte behärska mig utan kollar säkert en gång i timmen. Det är orimligt!

I förrgår kom ett hus ut som vi gillade mycket, men det låg väldigt avsides så vi ville fundera lite innan vi ens beslutade om vi skulle gå på visningen eller inte. I dagsläget försvinner (säljs) många bostäder innan visning så vi vet ju att det gäller att ligga på om det ska bli något.
Vi pratade igenom saken igår, vägde för och nackdelar med bostadsorten. Är det rimligt att bosätta sig på landet innan jag pluggat klart (2h enkel väg till skolan)? Det skulle ju handla om knappt en termin och dessutom behöver jag inte vara i skolan varje dag. Så ja, det är rimligt om man jämför med alla fördelar med orten och huset. Ni skulle sett huset! Näst intill drömhuset! Många rum, öppen planlösning, stor tvättstuga, flera badrum varav ett eget till stora sovrummet. 

Imorse mailade jag mäklaren om att vi var intresserade, jag fick svaret att huset sålts - igår. . . . . . 
Vi var för långsamma, det känns som om det var meningen. Att läget inte var vad vi sökte, men huset... Det var precis vad vi sökte och något liknande närmare stan för samma pris går aldrig att få. 

Känns lite trist just nu, men jag vet att det kommer fler och vi var inte riktigt förberedda. 
Is i magen är det som gäller vid husköp, men det där med is och tålamod har jag aldrig varit bra på. 
Jag får leva på hoppet om "bättre lycka nästa gång" och att "den som väntar på något gott" inte behöver vänta alldeles för länge... 

Vad som gled oss ur händerna...




Grattis

Idag är det farsdag, OCH Röntgensjuksköterskans dag!
Hurra hurra hurra och grattis, till alla berörda!



Klara, färdiga - gå!

Eller: Klara, lediga - spendera!

Sambon och jag lyckas alltid spendera pengar på onödiga saker när vi är lediga tillsammans. Idag har vi först städat och fixat hemma, satt upp lådspärrar på vissa lådor i köket (får se vem som blir galen först!) och sen åkte vi på en liten shoppingtur. Vi skulle köpa möbelskydd till utemöblerna så att vi kan vinterbona uteplatserna, men innan vi "kom dit" hade vi hunnit köpa ljus och ljuslyktor, ny julgransfot och annat krams. Vi gick dessutom förbi Lekmers outletbutik i Infracity (eftersom det var där vi var just då) bara för att kolla om dom fått in roligare saker än sist jag var där....
.... det slutade med en vagn.

Vi spontanshoppade alltså en vagn! Den var i och för sig rätt billig, men ändå. 
Det är en terrängvagn med massa bra funktioner och även om jag älskar buggan så är det ju alltid kul med en vangn till - som har lite andra egenskaper. 
Ni kan läsa mer om den på ex lekmers hemsida om ni vill. 

Märket och modellen heter 2 ME Jogger Denver (Svart).









Dags igen...

Nu är det dags att ta fram den riktiga studietekniken och inlärningsstilen igen. Jag skrev ett inlägg om det för länge sedan, att jag är en sån som lär mig med hjälp av färg och former. Bl.a..

Jag tycker det är rätt fascinerande att det funkar på det viset och att det funkar så pass bra. Som nu, nu har jag snabbt slängt ihop ett nät av bilder former och text och helt plötsligt förstår jag vad allt innebär. 
Blundar jag så ser jag färgen och formen - allihopa. Och därefter kan jag börja fylla i texten i varje ruta, i huvudet. På så vis kommer alla rutor, text och steg med. Oftast försvinner inget! Men däremot kan en färgad ruta bli tom för att jag inte minns texten, men själva steget finns kvar - det faller inte ut minnet. 
Så himla bra!

Så här ser jag bilden i huvudet... 

Sen fylls rutorna i med det jag skrivit.
Ofta minns jag allt, men ibland blir några rutor tomma. Har jag tur kommer jag på det efter en stund... 

Mitt kladdpapper just nu. Repeterar nödvändigt kunnande...






Kväll i stugan

Då var det snart kväll, det känns som om den kommer tidigare nu när det blir mörkt redan vid fyra.

Dagens middag skulle egentligen bli en sallad, men jag är lite osugen på det så vi får se vad det blir istället... Pizza?



Jul igen...

Jag älskar julen och allt som hör till! Det som nästan är bättre än själva julafton är pysslet innan, ljusdlingor ska upp, julklappar ska inhandlas och slås in, julkort ska skrivas, julmusik, inreda juligt... Ja allt sånt! Såå mysigt!!

Något jag varit rätt dålig på överlag är att byta gardiner hemma, det blir liksom aldrig av. Men i år har jag slagit till och köpt julgardiner till köket, fast det var svårare att hitta en snygg modell än jag trodde. En kappa var jag ute efter, men det var så mycket text och tråkiga prints som kändes lite... inte jag... Men till sist hittade jag gardinen på bilden nedan, precis i min smak!
Köpte matchande kökshanddukar också. :)

Gardinen och kökshanddukarna är från jotex, resten från Hemtex.
Är så sugen på en liknande kampanjen på bilden till skrivbordet. Vore snyggt!


Bostadsbubblan

Paniken kommer och går, i ett, när jag tänker på bostadsbubblan. Är det ens en fråga OM den kommer kracha? Eller är det frågan NÄR den kommer göra det?

Vi har bott i Sollentuna i lite mer än två år, vi har ytrenoverat i princip hela insidan av radhuset plus att vi byggt två fina uteplatser. I våras när vi värderade om bostaden hade priset stigit nästan en miljon, men uppskattades gå för mer vid försäljning. Om den görs innan bostadsbubblan spricker vill säga.
Det gör mig så nervös! 
Vi har pratat om att flytta till hus, för det vill vi verkligen, men rent ekonomiskt är det bättre att vänta med ett sådant stort köp tills jag har pluggat klart. Nästa bostad vill vi gärna ska vara ett hus vi kan bo i under lång tid. När vi köpte radhuset visste vi att det var ett mellansteg innan husköp, men nästa bostad ska helst vara ett hem vi inte ser något "slut" i. Även om ev flytt alltid kan bli aktuellt pga arbetsplatsbyte till annan ort eller av andra skäl. Men ni förstår hur jag menar, flyttankarna ska kunna läggas på hyllan i alla fall.

Men OM bostadsbubblan spricker kan det bli svårt att sälja och köpa, och även om jag trivs i vår nuvarande bostad kommer vi växa ur den - oavsett fler barn eller ej. Vi skulle gärna vilja ha utrymme för lite träningsredskap, ett kontor/bokhyllor med massa böcker och sånt. Vi letar inte efter en sjurummare, men fyra sovrum, vardagsrum, kök, två toaletter, en tvättstuga... Ja lite så, och gärna något extrautrumme som en källare, uthus, garage eller något. 
Det låter kanske som en hel del krav, men jag har sett ett fåtal sådana hus på marknaden i områdena vi tykcker är aktuella.
Problemet är att det är så få bostäder över lag som kommer ut på hemnet. Trots att vi inte tänkt köpa just nu, även om jag är rätt stressad över det, så hemnetknarkar jag dagligen. 

Ibland är vi inne på att bygga eget, men tomterna är så dyra och det tillkommer många kostnader, så vi är inte riktigt där än. 

Har ni några tankar om bostadsbubblan? Är ni i köp-/säljtankar? Hur tänker ni?

Panikögonen! 


Sammanfattning

Hej på er
Det har blivit glest mellan inläggen ett tag men det har varit mycket som hänt. Kursavslut med opponering och presentation av PM förra veckan (tor-fre). Direkt efter opponeringen i fredags körde jag järnet från Huddinge till norr om Norrtälje för att ansluta till min lilla familj som kört i förväg hem till min syster. Jag hade ordnat en liten överraskningskväll för syrran med middag och utekväll med några vänner, så det var bara att svida om från opponeringskavajen till utekvällskavajen. Ungefär.

Vi betedde oss som små tonåringar när vi tog taxin in till småstaden. Fnissade och smögdrack varsin dricka i bilen, trots att vi fått godkännande av chauffören. Haha... Middagen och resten av utekvällen blev över förväntan och vi hade riktigt kul!

Under lördagen anslöt vår bror med sin familj och sen firade vi halloween med god middag och glada spralliga barn. Kusinerna, som är allt mellan 7 månader och 9 år, har väldigt roligt med varandra. 

I söndags åkte vi hem och hämtade ut hundra paket på posten. Alla mina beställda julklappar hade kommit och nu är det inte så många kvar att köpa till barnen. 
Har ägnat två kvällar åt att slå in paket men är fortfarande inte klar. Jag tycker att det är så mysigt att slå in och vrida och vända på paketen. Nästan att jag vill öppna dem så att jag får slå in dem igen.


Annars då...
En ny kurs har börjat nu, Röntgendiagnostik 3. Inte helt plättlätta saker får jag nog säga, men jag hoppas kunna klara kursen (tentas om tre veckor) och ha det avklarat sen.



Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0