Fix och trix

Idag har jag pysslat lite i Isaks rum. "Installerat" några av hans doppresenter bla. 

Eftersom Isak numera vägrar pureer har jag börjat ge lite matbitar istället, som pasta skuret i små bitar eller mosae majskorn. Det är ju ingen spännande matkombo precis, men han äter det. Nu har jag köpt barnmat från HIPP (som ska vara lite mera smakrika) och istället för att köpa för 6-månaders bebisar köpte jag för 8-mån. Då är det små bitar i, vi får se om det uppskattas mer. 
Har också köpt några klämmisar med sötpotatis, palsternacka och kött(-soppa). Bara för att prova. 

När han var 4 mån åt han ju allt med stor aptit, men nu är det ingen puré som går ner. Bara bitar och saker han får/kan äta själv, som majskrokar, men det kan man ju inte ge som mat.

Kanske är det en fas, kanske inte,  oavsett så vore det trevligt om han ville börja äta lite. Om de nya puréerna inte går ner så ska jag prova göra mat själv. Typ kyckling, ris och någon sås. Skär man det i små bitar så går det ju jättebra att ge. 







Isaks dop

Hej på er
Ledsen att det blev så lite uppdatering i helgen. Lördagen gick i ett, och igår var jag totaldäckad med influensasymtom.
Idag mår jag mycket bättre.

Dopet blev hur som helt jättelyckat, Isak var mest glad under ceremonin men ledsnade lite så vi fick gå fram och känna lite på dopfunten. Då blev det bättre. Lokalen var perfekt, barnen hade kul, maten var god och det var roligt att så många kom och firade med oss. 
Isak fick massor av fina presenter, kanske visar några senare (har alla bilder i systemkameran fortfarande). Bland annat fick han en fin blå träpall, den använder han för att öva på att ställa sig upp. Hittills har han kommit upp på knä själv och på fötterna med lite hjälp. Galet. Lilla stora bebis!

Dopbevis och fin dikt från gudmor
💙



Sista fixet

I morgon smäller det! Isak ska döpas!

Idag packar vi alla saker som ska med till lokalen och i morgon, vid nio-tio åker vi dit för att ställa i ordning, duka och dekorera. Själva ceremonin börjar 13.

Vi blir som sagt lite över 30 personer och knappt en tredjedel är barn. Som tur är har vi hyrt en lokal med både biljardbord och air-hockey-bord (även om de flesta av barnen är för små för att spela). Jag har även pysslat ihop till en fiskdamm, så det tror jag kommer vara uppskattat av alla barnen. De yngsta barnen är 8-, 6-, och knappt 2 månader. De får nöja sig med bebisleksaker.

Det ska bli så himla roligt! Hoppas Isak uppskattar festen han också. Ibland kan det ju bli lite för mycket för de små, och även om det är han som är huvudpersonen så ska han slippa åka runt som en trofé mellan alla gäster - även om det såklart kommer bli en del sånt. Men för Isaks skull får det bli i lagom dos. 

Outfiten för i morgon då. Jo, Isak ska ju först ha dopklänning. Sedan den blå skjortan jag beställde från ZARA, och till det ett par mörkblåa chinos. Har även lite ledigare kläder med om det skulle behövas.
Jag ska ha en långklänning och höga svarta klackar (ska försöka fota i morgon så ni får se sen) och uppsatt hår. För sambons del blir det kostym. 

Minns ni den här?
Beställde ju den inför ett bröllop i somras men innerfodret blev för tight för magen så jag kunde aldrig ha den.
Jag har ju en likadan i puderrosa i en storlek mindre som jag bar på ett bröllop förrförra sommaren. Älskar modellen. 
Dock sitter den aningen sämre över brösten nu sedan dom äntrat form (pga graviditet/mjölk/amning) men ändå tillräckligt bra för att kunna bäras utan bh.
Man får väl njuta innan brösten ändrar form helt, en dag är kanske en fast d-kupa en hängig d-kupa. Eller inte. 
😄
💙


En sak är säker...

...och det är att: om vi inte haft dop för Isak med hela familjen, om jag inte glömt betala mitt studielån hos CSN i tid   - så hade vi kunnat åka till Spanien istället.

Det hade verkligen varit skönt att komma iväg till huset i Marbella nu i vår, men ekonomin säger nej. Vi har varit för bra på att spendera och för dåliga på att spara, samtidigt har utgifterna varit, kanske inte större än vanligt, men stora - och min föräldrapeng är ju inte mycket att hurra för. 
Vi sätter dessutom undan hela barnbidraget varje månad på ett sparkonto. Tanken är att Isak ska få pengarna när han är 18 som ett startkapital till ex lägenhet. 

Så med andra ord blir det ingen resa i vår, men såsmåningom blir det en. Det måste det bli. Längtar ner otroligt mycket!

Annars då? Jo, Isak verkar ha en närhetsperiod eller nått. Han är supersocial och vill vara nära nästan hela tiden. Inte klängig, men nära. Han har börjat sova lite sämre också, synd eftersom han sov så himla bra innan detta (vad det nu är) började.
Men mysigt är det förstås med en gosbebis. 

Idag var Isak och jag och handlade lite inför dopet. Minneralvatten, pappersdukar, kaffe och sånt. Isak fick sitta i bärselet under tiden så att jag kunde springa runt obehindrat i butiken. Det funkade väldigt bra, även om jag glömde några saker som jag får köpa i morgon. 

Nu är det nattinatti som gäller. Tidigt, men det behövs.

Strand i Marbella

Buske/träd på tomten

Jag i trädgården







Himla unge

Inatt vaknade Isak, efter lite bök, vis 03 och tyckte vi skulle gå upp. Han låg brevid mig och snackade högt. Till sist vände han sig på mage och somnade, men jag hade svårt att somna om. När jag äntligen var på väg att slumra till hör jag hur han tokbajsar men fortsätter att sova. Dock vet jag av 6 mån erfarenhet att en bajsblöja på Isak måste tas direkt, annars blir det storsanering på köpet. 
Så det var bara att gå upp. När vi kom tillbaka till sängen sneglade jag på klockan, 04.55. Fem minuter till sambons klocka skulle ringa. Självklart skulle Isak ligga och lyssna efter honom sen.

Dessutom kom han då på att han kunde bita mig med sina två små tänder under amningen. Det gör så ont att jag i ren reflex skulle kunna slänga iväg honom eller slå till honom. Men det skulle jag självklart aldrig göra, även om det faktiskt gör jääääkligt ont. 

Morgonen fortsatte med att Isak kräktes upp all sin gröt och bajsade ytterligare tre gånger. Kul.

Nä, inte så rolig information för er. Men såhär är det faktiskt ibland.

Trots en mindre rolig start på dagen har vi ändå haft det mysigt ihop jag och Isak. Han har varit så glad och mysig, vill sitta i knät och pilla i mitt hår och känna på mina kinder. 
Jag har även hunnit ta fram lite påskpynt och fixat påskris. Så nu är det påskigt och fint här hemma. 



ZARA KIDS

Har äntligen hittat isaks outfit till på lördag (dopet). Under själva ceremonin ska han ha dopklänning, om den passar, och därefter blir det den här - från ZARA. Beställde den precis på nätet så jag hoppas den kommer i tid, och passar. 








Kalas

Nu sitter vi i bilen efter att ha varit på 3-årskalas hos några vänner. Det var länge sedan vi sågs så det var otroligt kul att äntligen träffas. Vi stannade över middagen och det kändes så skönt att inte behöva be om ursäkt för att det kladdas mat eller över att leksaker flyger i bordet. Eller för att man äter med en unge i knät. De flesta är förstående för sådant, men de som har barn själva förstår precis. Att stillsamt långdinera hör inte till vardagen längre. Men det gör inget.

Isak är trött, glad och lite speedad. Just nu sitter han och snackar med bilens inredning och sin blåa snutte-Diinglis. Älskade unge. Han var så duktig på kalaset idag och inte alls blyg för folk.
Han är väl glad att komma bort från vårt vita lugna hem ett tag, det är redan utforskad yta. 

Ikväll blir det nog nya BECK-filmen, om jag orkar hålla mig vaken. Vi får se. ☺️

Dagens outfit 😀


Mysfredag

Idag växlade jag mellan träningstights och mjukisbyxor. Kände för att bara vara osminkad och ha myskkäder idag i gråvädret. 
Hälsar på hos mamma och pappa så jag passade på att tända en brasa, för värmen och stämningens skull. Isak, jag och Harry har myst hela dagen. Harry vill helst inte att Isak klänger på honom för mycket (då går han undan) men han vill ändå vara med - nära nära. Gosehunden. 

Nu väntar vi på Lets dance. Jag vet inte vem jag hejar på i år, men vill gärna att Jenny och stylisten Jonas är kvar (även om det finns andra som dansar bättre).

Hur hindrar man ungen från att trilla ner från soffan? Man lägger Harry ytterst 😜


Gott humör

Dagarna går så mycket lättare nu när det är ljusare ute och när solen är framme. Trots att Isak har helt sjuka humörsvängningar är jag glad ändå. Mestadels är han faktiskt glad och busig och jagar mig när jag dammsuger eller pysslar på nedervåningen, men sen kommer det en protest emellanåt. Han har ett jäkla humör och vilja, undrar vem han fått det ifrån (både sambon och jag är tjurskalliga, hehe). 

Idag har jag pysslat mer inför dopet nästa vecka. Provade ju Dopklänningen igår och är faktiskt inte säker på att han kan ha den om en vecka. Måste komma på en plan B. Till en tjej kan man ju ha en vanlig fin klänning, men till en liten kille är det inte lika kul med motsvarande - en liten kostym eller så. 
Nej, vi får se hur vi gör. 

Just nu ligger Isak och simmar runt bland en massa leksaker på golvet. Han är så glad.


Tog en bild innan alla leksaker kom fram.
Byxorna är dom jag köpte nyligen i strl 80 (!). Dom är visserligen lite långa men redan tighta. Det är ju tights så jag förstår ju att dom ska sitta åt, men ändå. Han har ju knappt 74 än!


Åtta kilo svettig kärlek

Igår var vi på BVC för 6-månaderskontroll. På en månad har Isak gått upp 1100g och vuxit "bara" 1cm på längden. Han börjar bli en mysig liten knubbis.
Nu väger han 7915g och är 65 lång. 

Jämförde lite med hur sambon och jag låg till vid ungefär samma ålder. När vi var en månad äldre än Isak så vägde sambon 8130g och jag 8160g, men vi var lika långa - 67,5 cm.
Toror inte Isak kommer ikapp oss på längden på en månad men vikten lyckas han nog slå. 

Det känns i ryggen att han börjar bli tung! Måste nog göra ett besök hos kiropraktorn snart.

På senare tid har Isak blivit så himla svettig om nätterna. Det är helt blött på kudden och varje morgon luktar han en blandning av söt mjölk och svett, märklig kombo. Han har ett täcke i sin säng som ska anpassa sig både under vinter- och sommartemperaturer, dyrt var det, men tycker ändå han verkar varm nu. Han har ju långärmade och långbenta pyjamaser så steg ett blir nog att köpa några med korta ärmar och ben. Känns mysigare att ha kvar täcket än att byta till någon tunn filt.

Butikerna har inte kommit igång ordentligt med kortärmade och kortbenta pyjamaser, men den här hittade jag på hm. 
Han hade likadana i strl 50 förut fast där färgerna var tvärt om.
Tycker dom här känns så somriga och söta. 


Dagen

Åkte en sväng till Ikea idag och köpte lite smått inför dopet, servetter, ljus och lite blått snöre bla. Köpte också en halkmatta som jag ska klippa till och ha i badbaljan. Isak vill hellre sitta och bada och egentligen kan han ju sitta själv men botten på baljan blir snorhal, så han halkar omkring. Får se om det blir bättre nu.

Ikeabesöket gick hur som helst bra (Ja tänk att det ens är frågan om det - om besök här och var går bra eller ej. Förr åkte man bara och kom hem likadant). , Isak somnade i bärselet efter en liten stund. Men innan dess kräktes han ner oss båda plus golvet inne i butiken. Torkade förstås både Isak, mig och golvet så gott det gick innan vi knatade vidare. 
Jag är så innerlig trött på alla spyor.
Mjölkspyor är ingenting i jämförelse med alla matspyor som vi nu får ta del av. Haha

Nu står potatisgratängen i ugnen och sambon grillar, lyxmat såhär en tisdag. 
Till dopet ska jag dekorera borden med såna här bla.
Gamla barnmatsburkar och snöre, stenar och ljus från ikea. 


Förresten, ber om ursäkt för att bilderna har så dålig kvalité. Dom blir suddiga när jag lägger upp dom av någon anledning. Måste försöka fixa det.



Middag och mello

Har haft en så himla bra dag, allt har bara flutit på och varit bra.

Snart kommer middagsgästerna, sen ikväll ska vi se mellofinalen. Ha en härlig fredagkväll allihopa!









Lördag

Morgonsolen letar sig in genom sovrumsfönstrena, finns det något härligare att slå upp ögonen till? Förutom havet då...

Isak tyckte vi skulle vakna kl 06.00 i vanlig ordning. Det är okej, men dom där bajsblöjorna som uppkommit allt oftare sedan vi börjat ge mat får han gärna vänta lite med till efter frukost eller nått.

Idag ska vi njuta av solen, handla och innan kvällen får vi vänner över på middag. Mysigt! 

Morgonsolen i Isaks rum


Kungsholmen

Det gick väldigt bra att vara lattemorsa på Kungsholmen idag. Var så mysigt att träffa vännerna. Vi gick en sväng, fikade, gick lite till och sedan satte vi oss på några flytbryggor nära Pampas marina. Det var ju så varmt och skönt där, och vindstilla. Vinden är ju iskall! 

Isak skötte sig också bra. Världens bästa bebis, som vi brukar säga här hemma.

Nu ska Isak få äta kvällsgröt, sen är det läggdags och lets dancepå TVn  för mig och sambon. 

Såå mysigt! 


Lattemorsa

Halloj

Nu är vi hemma från dopsamtalet och allt gick bra. Vi har kikat på själva kyrkan och även på lokalen vi hyrt att träffas i efteråt. Den var riktigt stor och hade bra springyta på för barnen. 

Nu har vi ätit och Isak vaknade precis. Han däckade i bilen på väg hem. 

I morgon ska jag vara en riktig lattemamma. Jag ska nämligen träffa några vänner i stan och promenera på Kungsholmen. Isak har aldrig varit söder om Sollentuna så det ska bli spännande. Får se om jag lyckas få ihop det med sov- och mattiderna. 
Har torkat av vagnen, eftersom den annars är alldeles lerig och ska leta upp någon snygg vårjacka i förrådet. Ska man lämna förorten måste man ju klä upp sig. 

Skämt å sido.... 
Det ska bli kul att få träffa vänner i morgon. Känner att vi har en del att uppdatera varandra om. 

Vår lilla kille vid vår lilla matplats.
❤️


Lättare fast svårare

Det är på många sätt lättare att vara mamma sedan Isak blev lite större men på en del sätt även svårare.

Det som blivit lättare är att han inte äter lika ofta så man hinner fram och tillbaka till affären utan att han börjar skrika efter mat. Vi känner ju också varandra bättre nu, så jag vet vad han (oftast) gillar och inte. Dessutom har han mer fasta sovtider vilket gör att han håller sig gladare längre tid.

Men...
I och med alla fasta mat- och sovtider blir det svårare att få ihop saker. Idag ska jag ex till optikern kl 12, innan dess ska han sova (mellan ca10-11) och äta lunch, sedan är det dags att sova igen vid ca 13, så innan dess vill jag gärna vara hemma så han kan sova i vagnen. Somnar han i bilen blir det så kort stund. Vid 16 ska vi träffa prästen och gå igenom dopet, men 16 är också hand nya middagstid plus att han brukar ta en powernap däromkring. Så då måste jag ge middagen tidigare eller senare, har inte bestämt hur jag gör. Sex, halvsju, är det gröt och sju - läggdags.

Jag vet att man ibte ska krångla till det mer än nödvändigt men jag har så svårt att få ihop allt om jag inte håller mig till tiderna, och Isak blir en så glad och lätthanterlig bebis om man håller sig till tiderna. Men jag kan ju inte frysa resten av livet pga hans tider, då får vi ju kompromissa lite. Mitt ordningssinne har lite svårt med det, men jag jobbar på det. 



Appropå ordningssinne, två sånna här till Isaks rum hade varit fint. Finns på Ikea.



Min vän

Idag lyser solen, igen, så humöret är på topp. Jag fick ärligt talat en liten dipp med huvudvärk igår så då var energin som bortblåst. Men idag tog vi en långpromenad med vår mammavän med dotter och sedan år vi lunch hemma hos henne, lekte och sen gick vi hem. 

Idag provar vi att trappa upp matmängden för Isak. Två mål gröt (morgon/kväll) och två mål mat (lunch/middag) plus lite fruktpureer. Couscous och kyckling, som han fick till lunch, gick ner i ett nafs. 

Lite fint på bordet på framsidan. 


Hemska hemska människor

- Tunnelbanevagnar för enbart kvinnor
- Ökad övervakning med kameror 
- Larmappar

Här är tre exempel på hur man tacklat problemet med sexuella övergrepp i Indien. Dessutom har man ändrat lagen så att våldsförbrytaren får dödsstraff om våldsoffret dör eller hamnar i koma.

Är det inte helt sjukt att man ens ska behöva ta till såna här medel för att människor ska få ha sina kroppar ifred? Helt jävla sjukt!
Att det finns människor, sjuka människor, som tror sig ha rätten att göra vad de vill med och mot andra människor - det är just sjukt.


Usch, har inget mer att säga... Det är bara hemskt! 


Ny energi

Åh, ännu en dag med härligt väder! Har haft så mycket energi idag, det måste vara solen.

Tog ju en promenad vid tio och totalt blev det ca 8 km. Isak satt i bärselet sista 15 minutrarna, med nya bärselet (ERGObaby 360) är det inte alls speciellt tungt. Dessutom hamnar hans ben i bättre position så jag kan gå och ta ut stegen utan att hans ben är ivägen. Tummen upp!

Resten av dagen har bestått av en massa pyssel. Har packat ner urvuxna kläder och märkt upp kartonger, tvättat, städat det sista som inte hanns med igår, fixat på uteplatserna (sopat, tagit bort ljusslingan, köpt nya blommor och planterat om dem m.m) varit och handlat det som glömdes handlas igår och dessutom besökt Big Baby. Köpte solskydd till bilen, en till haklapp och en bendy ball. En slags trasslig boll typ, med bjällra, som Isak kan pyssla med. 

Nu ska jag laga mat, Isak sover ute på baksidan. Tipptopp!

Köpte gula tulpaner igår! 
Matchar med bananerna 😜


Tiden går såå fort...

Den här helgen gick fort. Kalas för mormor i lördags och igår gick jag långpromenad med en av mina absolut bästa vänner, och därefter blev det storstädning hemma, det var ju så otroligt härligt väder, riktigt varmt! Isak fick premiärsova i bara tjocktröja och mössa i åkpåsen. 

Idag har vi skippat åkpåsen och kör tunn fleeceoverall och vagntäcke på promenaden istället, blir lättare så om (när) jag måste bära honom sista biten. 

Vet ni vad?
Igår började Isak krypa!
Tidigare har han stått på alla fyra och mer eller mindre slängt sig fram, men nu tar han sig fram med armar och ben, samordnat, i rätt så bra fart. 
Tiden går verkligen fort!


Hemma i Sollis igen

Jinxade nog lite för mycket igår. Isak sov perfekt under dagen men kvällen/natten gick sådär. Han var missnöjd och grät till och från, inte hysteriskt, men som om han var besvärad. Tror det var tänderna. Vi får hoppas på en bättre kväll och natt nu - för allas skull.

Idag hälsade vi på damerna och herrarna på vårdcentralen där jag jobbade förra sommaren. De tyckte Isak var så söt. En av tjejerna stickade ju en blåbärsmössa åt Isak så den hade han på sig under besöket. Den sitter så himla bra på isaks huvud så jag brukar använda den annars också, typ när vi handlar eller så. När han sover har han en tunnare mössa på sig, det blir ju så varmt i vagnen. 

Jag har funderat lite på det där med klädsel till Isak nu när det börjar bli varmare. Ska man köra på fleecetröja med lite vindskydd i åkpåsen, tjockare overall utan åkpåse/filtar eller tunnare overall med filtar? Jag måste ju räkna med att han vägrar vagnen ibland, för det gör han titt som tätt och då är det bärsele som gäller. Är man då på promenad är det ju inte så bra med fleecetröja och "bara" ben. Då återstår de andra två alternativen. 
Vi får se hur det blir.

Nu ska jag strax ner till sambon och försöka ha lite fredagsmys framför lets dance, om Isak tillåter. 

I morgon ska jag och Isak ut på landet och hälsa på min mormor (och morfar) som fyller år. Ska bli himla mysigt. 

Min lilla bebis. Nu sitter han själv, inte bara några sekunder, utan riktigt länge. 
Han är ingen råknubbis men många plagg i 68 är lite småtighta (precis lagom) runt magen men lite långa i grenen. Och byxor är inte heller så lätt att köpa, för jeans och sådana plagg blir oftast för tighta i magen men lagom i benen. En riktig mysunge är vad han är.


ZzZzz

Isak har sovit som en stock idag vid sina sovstunder. Skönt för honom och skönt för mig.

Vi tog en långpromenad nyss och strosade bla lite på golfbanan, Harry älskar att springa runt där. 

Isak sover fortfarande så jag ska sola ansiktet som en typisk svensk sålänge.



Tips

Här är ett tips på supergott knäckebröd, tunnt och krispigt men inte för hårt eller smuligt. 



Concealer-pennor

Köpte ju concealer-pennor från make up store för snart en vecka sedan. Hade ju inte provat dem innan men nu efter ett par dagar tänkte jag dela med mig av lite plus och minus.

+ Otroligt lätta att applicera
+ Det går snabbt
+ Bra resultat
+ Smidiga att ha med i ex handväskan

- Känns inte så hygieniska eftersom man målar direkt i ansiktet med pennorna. 
- När man sedan ska vässa pennorna vässar man ju bort lite av själva stiftet. Det borde vara en skruvfunktion så att man skruvar upp stiftet när det behövs, eller något liknande.


• Allt som allt landar dom ändå på mer plus än minus. 👍




Sommarplagg

Har precis beställt det här till Isak i storlek 80, det blir nog bra till/under sommaren. Ser framför mig hans lagom knubbiga ben i dom där tightsen. Så sött! 



Onsdag

Den här veckan är jag och Isak på besök i norra Roslagen. Det betyder också att vi får umgås med hunden Harry varje dag. Isak tycker Harry är såå rolig att titta på och igår skrattade han hysteriskt åt Harry när han busade runt på mattan. Så gulligt. 

Två dagar i rad har Isak sovit eftermiddagsluren ute på baksidan, vid skogen, när ett gäng rådjur kommit ner mot huset. Två bockar spände musklerna och stångades runt, och själv stod jag i fönstret och blev orolig att de skulle träffa vagnen. De var visserligen ca 15 m bort, men de kutade runt i sådan fart att jag ändå tänkte tanken. 

Dagen blir lugn och skön. Känner mig lite frusen så ska kanske tända en brasa.

Jag som liten.

Isak och jag är väldigt lika.
Han har min ansiktsform, mun och näsa. Men över ögonen är han mest lik sambon. Men färgen på ögonen är just nu helt egen - väldigt blå (mina är grå/blå, sambons är spräckliga med grönt, grått och lite brun).
När han föddes hade han lite mörkt hår, men det har han tappat (förutom i nacken) och ut kommer nu något ljusare hår. Än går inte att säga riktigt vilken nyans det blir,


Marmor och vårnytt

Har länge tyckt att ljus marmor är så snyggt och nu har jag snöat in på modellen på bilden nedan, som är ett soffbord. Modellen är ju väldigt populär numer och syns på många inredningssidor och instagramkonton. 

Ska strax beställa hem lite nya vårkuddar tänkte jag. Här är några snygga: 





I väntan på magknipet

Vi har trappat ner på Isaks minifom-droppar (minifom = ska hjälpa till att göra gaserna mer lättpruttade). Tycker han är stor nog att klara sig utan dom nu, men vi får se. Idag är dag två utan och än så länge går det bra.

Vi busade till det till lunchen idag så Isak fick köttfärssås och spagetti som egentligen är för sexmånaders. Han är ju bara strax över fem månader,
Men han är ju så matglad så det känns dumt att bara proppa i honom fruktpureer, förutom gröten han får till frukost och middag. 
Nya smakerna var en succé i alla fall. 

Planen just nu är lite gröt till frukost och middag/kväll och något lunchigt vid lunchtid. Annars är det amning som gäller. Får se när vi trappar upp det ytterligare, det beror på Isaks intresse. 

Såg förresten igår att första tanden börjar komma upp ur tandköttet. Häftigt! 


Livet utan samsyn

Som liten, (1 och 3 år tror jag det var) opererades mina ögon eftersom jag skelade. I och med skelningen och operationen har jag ingen samsyn på ögonen - jag ser alltså med ett öga åt gången och kan byta mellan dem, automatiskt eller med vilja.
Det syns väldigt lite på mina ögon men om jag ser på en person på långt håll kan personen uppfatta att jag tittar över vänster axel på honom eller henne. Det är för att det ögat jag inte tittar med blir lite ocentrerat och på långt håll syns det tydligare. 

Som liten blev jag ofta retad för mina ögon och än idag ogillar jag att se folk i ögonen rakt framifrån, eftersom det syns mer då. Ändå syns det så lite på mig att många jag träffar inte ens lägger märke till det.
Men ska jag ta foton väljer jag att helst fota snett från vänster, då syns det som allra minst att ögonen ibland inte är helt centrerade. Det är min "snygga sida", min fotosida, så att säga.

När man inte har någon samsyn uppstår en del problem, eller det kan göra, eftersom ögonen tillsammans samlar information om ex avstånd och djupseende - som är mina svaga punkter.
En person som har en latent skelning och som lasrar ögonen för något brytningsfel kan plötsligt få problem pga skelningen (samsynen svajar/försvinner). Men jag som levt med det hela livet har lärt mig att kompensera genom muskelminnet.
Ett exempel: Jag ska hälla vatten från en kanna i ett dricksglas, med utsträckt arm. Jag kan inte använda ögonen för att bedöma avståndet, djupet, så jag vet inte om jag kommer hälla i glaset eller strax brevid. Däremot har jag hällt upp vatten så många gånger att muskelminnet i armen vet hur långt jag ska sträcka mig. Ibland häller jag förstås utanför ändå, speciellt om jag är okoncentrerad. För en person som plötsligt förlorar samsynen kan detta bli ett litet problem - även om det går att träna så man vänjer sig.

Mina största vardagsproblem:
• Jag kan råka hälla ex vatten utanför glaset
• Om jag ska tända ett ljus på ett visst avstånd händer det att jag håller tändstickan en bit bakom ljuset.
• När jag ska mata Isak missar jag ibland munnen lite, inte helt, men lite. Jag väljer att inte sitta rakt framför när jag ska mata eftersom jag skulle kunna bedöma avståndet fel och stoppa in skeden lite för långt. Oops!
• Trotoarkanter eller små trappsteg i butiker snubblar jag ibland på eller tar ett luftsteg från.
• Ska jag gå ner för en trappa vill jag kunna se fötterna (alltså inte ha något stort i famnen) för annars kan jag tappa känslan för var nästa trappsteg är och då känns det som om jag ska ramla. 

Det låter nog som om jag är ganska drullig av mig nu, men som sagt, jag är ju van med allt detta så för det mesta går det bra. Men visst blir det tokigt ibland.

Jag känner bara igen mig i de tre sista punkterna. De andra har jag inte märkt av, och jag har aldrig sett dubbelt - vilket många tror!






Sköna helg

Hej på er
Skrev ett inlägg igårkväll men appen kraschade så allt försvann och då tappade jag lusten att skriva om allt. Får hoppas att det går bättre nu.

Vi har spenderat helgen hos min syster och hennes familj (man, 3-åring, nyfödd). Det har busats både inne och ute. Isak är väldigt fascinerad av sin äldre kusin och har tjutit högt av glädje hela morgonen. 

Igår åt vi så god middag med hemmagjord pasta och jag fick även ett glas champagne att smutta på. Första sedan jag blev gravid och fick Isak tror jag bestämt. Jag har ju varit väldigt försiktig med alkoholen, även med det som klassas som alkoholfritt (de innehåller ofta en liten mängd alkohol ändå). Jag har inte varit sugen på alkohol eller motsvarande drycker så då har jag bara låtit bli, för visst kan man dricka ett glas även om man ammar men om jag ändå inte är sugen känns det onödigt. Vanligt kranvatten har varit godast.
Men igår smuttade jag på mitt glas champagne och det var såå gott. Ska det drickas alkohol så är champagne klart godast, och ska man dricka alkohol för första gången på mer än ett år så är det väl just champagne - men det blev bara ett glas. 

På kvällen såg vi på melodifestivalen. Ingen låt var speciellt bra tycker jag, inte ens Måns. Men det är ju mysigt ändå att se.
Isak nattades i sin vagn i gästrummet och sov snällt från sju till tio. Han har fått börja sova på mage kvällstid/nattetid. Han verkar gilla det bättre.

Nu ska vi fika lite, Isak tar en tupplur i vagnen ute så jag ska passa på att dricka riktigt varmt kaffe. 

Min syster har så fint hemma. 
Mycket vitt men ändå personligt och mysigt.
Förresten, motiven på canvastavlorna har jag fotat för flera år sedan. Kul va?


Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0