Elsa Beskow

Elsa Beskow, född 1874 i Stockholm, är en av Sveriges mest kända barnboksförfattare och illustratör. Några av hennes mest kända verk är Sagan om den lilla lilla gumman, Tant grön, Tant brun och Tant gredelin, Elsa skrev ett fyrtiotal böcker men genombrottet kom 1901 med boken Puttes äventyr i blåbärsskogen. Hon gick bort 1953, Djursholm Stockholm.

Som liten var min favorit 'Sagan om den lilla lilla gumman'. Den var rolig att få läst för sig och bilderna var sådana som man ville titta på länge! 


Jag såg i veckan att Hemtex har en serie med Elsa Beskow-saker. Muggar, brickor, barnlakan, kökshanddukar osv... Såå söta saker alltihopa! Ni kan gå in på deras hemsida om ni vill se alla saker, men här är några utvalda: 




Toarullar nära till hands

Förutom att jag snöat in på Iris lights så har jag även en idé för den här, enkla men coola, korgen. 
Nämligen att fylla den med toarullar och ställa brevid toastolen. Har sett det någonstans men minns inte riktigt var. Det är både snyggt och praktiskt i alla fall!
 
Den tomma korgen på bild nedan kommer från Granit och kostar 379kr, den andra bilden googlade jag fram.
 
 

Pumpa

Igår köpte jag en pumpa och gjorde en lykta. Den blev faktiskt rätt fin!

Kärnorna rostade jag i ugnen med lite olja och salt...  



Iris lights

Jag är förälskad.... i alla dessa Iris lights.
 
Det är en ljusslinga med små bollar på som ser ut att vara i tyg, nästan som ett litet garnnystan över varje lampa.
Jag har sett dom här små söta slingorna på flera inredningsbilder och sidor på sistone, och ju fler gånger jag ser dem desto mer kliar det i fingrarna - jag vill verkligen köpa mig en förpakning med Iris lights.
 
De används inomhus, och när jag sett dem har de ofta hängt slarvigt över kanten på någon stor spegel, utspridd över en skänk, upphängd i något hörn i rummet eller ihoplindad i en glasvas/korg.
Egentligen är jag inte helt övertygad om att det är helt och hållet min stil på inredning,  att ha ljusslingor och bollar menar jag...
Men.... dom här liksom kallar på mig. Oavsett!
 
Dessutom finns dom i så många olika fina färger och kombinationer!
 
 
Här är ett par bilder jag googlade fram...
 
 

Litet tips!

Känner ni till denna lilla kökspryl, rivjärn med burk och lock? 
Jag har känt till den länge, flera år, men aldrig köpt en själv (förrän nu) - trots att den är så bra. 

Perfekt att riva ost med till tacosen till exempel. Allt hamnar direkt i burken och om det blir något över efter middagen är det bara att lägga på det medföljande locket! 

Bra och smidig liten köks-sak! 



Okunskapen är alltid värst

Blommor har aldrig varit min starka sida, jag köper oftast växter som är någorlunda lätta att hålla vid liv. Dels för att jag inte haft intresset att pilla och dutta med dem och dels för att jag ibland glömmer att vattna.
Men på senare tid har det blivit mer och mer viktigt att hålla alla vid liv, jag vill fixa, plantera och köpa fler "svåra" blommor som håller länge - och som får en egen historia!
 
Det finns faktiskt en blomma här hemma som hängt med i snart fyra år, som jag fick av några vänner. Den har bott med mig i Vasastan, Kalmar, Häverödal, Kungsängen och nu i vår nya bostad. Berest växt kan man säga!
 
Hur som helst har jag funderat lite över varför min enda phalaenopsis aldrig blommar. Så jag frågade en vän hur hon gjorde, eftersom hennes blommade för fullt. Nyckeln till framgång var tydligen inte att vattna, utan att bada. Den vill stå i ett vattenbad då och då. Så det ska jag prova!
 
Passande nog såg jag på Nyhetsmorgon idag, när de pratade om blommor, att samma växt även vill ha ljus till rötterna - för att fotosyntes även sker där. Inte undra på att min inte blommar, som står nedsänkt i en mörk kruka med en skvätt vatten i botten.
 
Såhär i efterhand slog det mig att nästan alla phalaenopsis jag köpt eller fått kommit i en genomskinlig plastkruka. Jag kanske redan då borde ha funderat på varför?
 
 
 
 
 

Kort helg?

Då var det måndag igen, helgen bara flög förbi.

Under fredag eftermiddag såg jag filmen  Captain Phillips på bio. Den var riktigt bra, verkligen sevärd. Tom Hanks spelade precis lika bra som de sagt i recensionerna. Se den!

Resten av kvällen blev lugn och på lördagen fixades en hel del i hemmet.
På kvällen var jag iväg på middag hos en vän som också bor i Sollentuna, hon bjöd på jättegod mat (som vanligt) och vi hade en riktigt mysig kväll.

Söndagen gick åt till lite plugg och även ett lunchkalas i Norrtälje, för att fira en födelsedag.

Sedan var helgen slut!

Nu ska jag plugga lite, sedan småfixa ute bl.a. tömma och rulla ihop vattenslangen för vintern och sedan är det dags att laga mat!



Ultraljud

Ultraljud är en fantastisk metod att undersöka kroppen med. Den är helt ofarlig och kan användas för att titta på väldigt många olika delar av kroppen, inte bara ett embryo/foster - som många nog tänker på när man säger Ultraljud.

För min del kommer jag få chansen att vara med under en del undersökningar och om jag har tur får jag prova att göra några själv, med lite hjälp. 
Men för att få göra en undersökning självständigt, ha en egen patient, krävs extra utbildning (60 hp om jag inte minns fel) utöver den jag har vid examen. 

Idag fick vi prova göra ultraljud på varandra i klassen. Jag var patient en gång och då undersöktes bl.a. mjälte, njurar, gallblåsa och en del av hjärtat. 
Man kan se hur kärlen pulserar, hur dom vidgas i takt med pulsen, och man kan också titta på flödet.
Jag vet att jag kanske låter lite nördig, men det är såå coolt att se sig själv invändigt så där. På plats!

Här kommer några bilder. Jag vet att det  mest ser grått och grynigt ut för er, men en av bilderna föreställer en del av hjärtat och den andra en del av vänster njure. 




Kristallerna anfaller...

När vi flyttade in i vår förra bostad, köpte vi en riktigt fin lampa som vi hängde ovanför soffbordet. 
Den kom tyvärr lite i skymundan, pga soffgruppens och bordets placering i rummet. 

Men i nya hemmet framhävs den mycket mer, och det förtjänar den. Den är ju så fin.
Däremot har den inte fått sin "riktiga" plats i rummet än, såsmåning om ska den hänga centrerat över soffbordet. Men just nu hänger den mitt i rummet, lite för lågt, så att man ofta får kristallerna rakt i pannan. 

Slår man i en gång borde man ju komma ihåg att det gjorde ont och akta sig nästa gång. Men så är inte fallet här... Jag har gått in i den så många gånger att jag nu väntar med spänning på att se hur blåmärket kommer se ut. 
Formad som en stor kristall kanske?
Hehe



Radiografisk metodik 2

God morgon 
Det börjar ta sig hemma hos oss. Garderoberna i sovrummet är på plats, precis som sängen. Gardinerna är uppsatta och kontorsdelen börjar ta form.
Såå kul!

Idag är det dags för ännu en fysikföreläsning på KI Solna. Kursen vi läser nu heter Radiografisk metodik 2, den handlar om de olika "apparaterna"(modaliteterna) som kommer finnas i mitt kommande yrke kan man säga. Förutom slätröntgen, datortomografi och nuklearmedicin går vi igenom magnetkameran, mammografi och ultraljud. En del av modaliteterna fördjupar vi oss mer i än andra.
Spännande va? 


Slutspurt

Hej på er
Snacka om hektiskt vecka... 
Det har varit slutspurt på plugget eftersom jag hade tenta i onsdags och gruppredovisning idag. Eftermiddagarna har, förutom plugg, bestått av en del möbelhandlande och beställande. Bara den här veckan har vi fått hem två olika leveranser av saker, ex material till "golvläggandet", och idag kom garderoberna till sovrummet. 

När leveranskillen ringde idag så frågade han "Är det något portkod eller så, bor ni i lägenhet?" 
Och då svarade (fånigt stolt) "Nej, det är ett radhus. 

Jag är så glad för vårt fina hem som vi just nu håller på att göra om och inreda såå fint. Och all hjälp vi fått (och får) av nära och kära... Jösses... Jag är så tacksam! 

I morgon ska jag få hjälp av ett gardinproffs att sy hissgardiner till några fönster på ovanvåningen. 
Gardiner till vardagsrumsfönstrena är även beställda, så det blir ett lite senare projekt. 

Ha en fortsatt härlig fredagkväll! 



Tips!

Jag är egentligen ingen stor-drickare vad det gäller juice, men den här från ICA är såå god. 
Jag vet inte hur mycket socker den innehåller, men jag tror inte den innehåller mer än de "andra" juicerna. 

Testa ni med! 



Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0