Tankar kring förlossningen - förlossningsbrev

Jag har ju kommit så pass långt i graviditeten att BB-väskan nu packats klart och tankarna börjar gå i stil med: "snart är det dags". Än är det förstås lite tid kvar, men man vet ju aldrig... kanske vill han komma lite tidigare än beräknat (men säkert inte). 

Jag tänker inte jättemycket på förlossningen, hur det kommer kännas eller hur det kommer vara direkt efteråt. Det är så svårt att föreställa sig att jag liksom låter bli!
Men det är klart att jag funderar en del, men mest på runtomkring-saker, ärligt talat, som att jag ska åka ifrån BB-väskan, glömma id-kortet eller att vattnet ska gå i nya soffan hemma. Det sistnämnda vore ju värst! ;)

Men jag har ändå skrivit ett förlossningsbrev, så jag tänkte dela med mig av några av punkterna jag skrev och berätta lite hur jag tänker. 
Först tänkte jag bara berätta att vi valt att föda på BB Sophia, det har varit prat om att de inte har kapacitet att ta hand om förtidigt födda eller barn som behöver extra hjälp av olika anledningar. Jag kan berätta att de har både neonatalavdelning och särskilda operationssalar, och barn från Danderyd har till och med skickats till BB Sophia när de själva (Danderyd) haft fullt. Det enda sjukhuset i Stockholm som har ännu mer specialiserat för nyfödda är Karolinska i Solna, om jag förstått det hela rätt. Så jag är inte det minsta orolig!
Det skulle ju även kunna vara så att det är fullt på BB Sophia när det är dags, men jag är inte orolig över det heller. Svensk sjukvård är bra och tillförlitlig (enligt mig), så jag tror vi kommer bli väl omhändertagna oavsett vilket BB vi tillslut hamnar på. 

Vad det gäller förlossningsbrevet så är detta mina tre största punkter:
- Smärtlindring: Jag vill helst klara mig på lustgas och att bada badkar, och jag kan även tänka mig att prova TENS (stimulering med svaga elektriska strömmar). Något jag helst skippar är ryggmärgsbedövning. Även om jag litar på sjukvården i Sverige så känns det fruktansvärt obehagligt att någon ska sticka så nära min ryggmärg (det är ju inte i själva ryggmärgen man sticker i). Jag får panikångest av den tanken! 
Men jag har skrivit till i brevet att jag inte stänger dörren helt, eftersom jag kanske tänker om när det väl gäller.
- Personal (studenter): Jag har skrivit att studenter är välkomna att medverka vid undersökningar och vid förlossningen, men tillsammans med ordinarie personal. Jag som själv varit student vet att det är supernyttigt att få vara med och praktisera - på riktigt! 
- Navelsträngsdonation: Enligt hemsidan om navelsträngsblodsdonation (stamceller) så kan man bara donera på Karolinska i Huddinge. Men jag har skrivit med i brevet att OM möjlighet att donera finns på det BB vi hamnar på, så vill vi gärna tala om saken för att (ev) donera.
För mig låter det som en så enkel sak att göra för någon som verkligen behöver hjälp - så varför tveka?! Det är ju bara fantastiskt vad dagens sjukvård kan åstadkomma! 





Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Amanda J Lundell

En del av mitt liv

RSS 2.0